Látogatás

2 órája

Iohannis: Románia határozottan támogatja az uniós bővítést

Forrás: presidency.ro

Agerpres

Románia határozottan támogatja, hogy az Európai Unió kibővüljön nyugat-balkáni partnereivel és a keleti szomszédságban levő felvételre váró országokkal - jelentette ki szerdán, montenegrói látogatása alkalmával Klaus Iohannis.
Az államfő hivatali kollégája, Jakov Milatović meghívására tartózkodik Montenegróban.
Közös sajtótájékoztatójukon Iohannis kifejtette, meggyőződése, hogy az EU bővítése jelenti a legjobb beruházást Európa stabilitásába, jólétébe és demokráciájának megszilárdításába. Montenegró jelentős előrehaladást ért el a csatlakozási tárgyalásokban - mondta a román államfő.
'Az európai értékekhez való ragaszkodásuk abban is megmutatkozik, hogy teljes mértékben igazodnak az Európai Unió közös kül- és biztonságpolitikájához. A csatlakozási tárgyalások üteme az önök érdemein és a montenegrói polgárok érdekében végrehajtott reformok eredményein múlik majd. Biztosíthatom önöket Románia kitartó támogatásáról. Ugyanakkor készek leszünk arra is, hogy megfelelő szakértelemmel segítsük Montenegrót, ahol erre szükség van' - mondta Iohannis.
Arról is beszámolt, hogy erősíteni fogják a Montenegróban tevékenykedő romániai vállalatok jelenlétét, az együttműködést a versenyszférában, különös tekintettel a kis- és középvállalkozásokra, illetve a két ország hatóságai közötti rendszeres és hatékony párbeszédet.
'Érdekeltek vagyunk az együttműködés fejlesztésében több olyan területen, amelyek kézzelfogható előnyökkel járnak a polgárok számára, mint például a védelem, a belügyek, az idegenforgalom, az energia, a mezőgazdaság. Társadalmaink és fiataljaink jövője érdekében az emberek közötti kapcsolatok elmélyítése révén támogatjuk az oktatási és kulturális kapcsolatok fejlesztésének lehetőségeit' - mondta még Iohannis.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában