Hadsereg napja

2 órája

Iohannis: továbbra is védenünk kell Ukrajna önvédelemhez való jogát

Forrás: presidency.ro

Agerpres

Az Ismeretlen katona bukaresti emlékművénél tartott ceremónián az államfő arról beszélt, hogy Románia nehéz időket él meg, többféle kihívással kell szembenéznie, amelyek az egész térség és az egész világ biztonsági helyzetét kiszámíthatatlanná teszik. Ebben a helyzetben felerősödik a hadsereg jelentősége – mutatott rá Iohannis. "Oroszország Ukrajna elleni agressziós háborúja szétzúzta az európai kontinens biztonsági struktúráját, súlyosan megsértette a nemzetközi jogot, és kihívást jelent a szabályokon alapuló nemzetközi rend ellen, amely a második világháború óta békét és stabilitást biztosított a világban" – fogalmazott.

Kifejtette, Romániának NATO-szövetségeseivel és európai partnereivel együtt továbbra is védenie kell Ukrajna jogát az önvédelemhez. Oroszország továbbra is támad, civilek esnek áldozatául és jelentős károkat tesz az ukrajnai infrastruktúrában, többek között abban is, amely az ukrán-román folyamhatár közvetlen közelében van. A kihívásokra Románia – szövetségeseivel szorosan együttműködve – a NATO elrettentő és védelmi pozíciójának megerősítésével válaszol az euroatlanti biztonság szempontjából stratégiai fontosságú fekete-tengeri térségben.

"Ugyanakkor folyamatban van a hazai jogszabályi keret optimalizálása annak érdekében, hogy meg tudjuk előzni és le tudjuk küzdeni annak kockázatát, hogy az orosz erők által ukrán célpontok ellen használt, meghibásodott drónok vagy azok töredékei az ország területére zuhanjanak" – mondta az államfő.

Nyomatékosította, Románia biztonságos ország, Európa keleti részének stabilitási pillére, és a romániai lakosság az ország történetének legszilárdabb biztonsági garanciáit élvezi. "A NATO idei washingtoni csúcstalálkozóján a szövetséges vezetők hangsúlyozták, hogy továbbra is szilárdan elkötelezettek a fekete-tengeri térség biztonsága és stabilitása mellett, és ez nagyrészt Románia elmúlt 10 évi politikai, diplomáciai és katonai erőfeszítéseinek köszönhető. A tények önmagukért beszélnek. Számos fontos NATO-struktúrát és -parancsnokságot látunk vendégül országunk területén, és mintegy 5000 szövetséges katonát képeznek ki együtt a román katonákkal" – emlékeztetett az államfő.

Ebből az alkalomból Iohannis köszönetet mondott romániai jelenlétükért az Amerikai Egyesült Államok, Franciaország, Spanyolország, Portugália, Lengyelország, Belgium, Nagy-Britannia, Hollandia, Olaszország, Norvégia, Bulgária, Törökország, Luxemburg, Németország, Kanada, Görögország, Észak-Macedónia és Magyarország katonáinak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában