Aradi vértanúk

2 órája

Kelemen Hunor: A szabadság romlandó, ha nem gondozzák, elpusztul

A szabadság romlandó termék, ha nem gondozzák elpusztul, ezért ápolni kell, tanítani minden nemzedéknek - jelentette ki Kelemen Hunor vasárnap, az aradi vértanúk kivégzésének 175. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen, Aradon.

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

MTI

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a köztérre húsz éve visszakerült Szabadság-szobor előtt mondott, az RMDSZ honlapján nyilvánosságra hozott beszédében rámutatott: a vértanúk, a szabadságharc hősei előtti tisztelgés nemcsak a gyászról, a veszteségről szól: október 6-a a bátorság, kitartás, az önfeláldozás, a szabadság iránti elkötelezettség jelképe is.

MTI

Az 1848-as szabadságharc hősei fegyvert ragadtak a nemzet szabadságáért, mert hitték, hogy a szabadság és függetlenség olyan értékek, amelyekért megéri küzdeni, akár az életük árán is. Az ő áldozatuk vezetett oda, hogy ma szabadon élhetünk. Ám a szabadság kivívása nem olyan, mint győztes gólt rúgni a döntőben, folyamatos munkát, folyamatos harcot, folyamatos őrzést igényel” - állapította meg a szónok.
Kelemen Hunor szerint ma a bürokraták túlhatalma, az ideológiai kizárólagosság fenyegeti a szabadságot, amelyért a mai nemzedéknek immár nem a csatamezőn kell megküzdenie, hanem azáltal, ahogyan részt vesz a közéletben.
„Együtt közösen tudjuk megállítani az intézmények mögé bújó bürokraták túlhatalmát és az észszerűség határán túlterjeszkedő államot. Ma ismét együtt tudjuk az állam és a társadalom között létező láthatatlan szerződést újraírni, a felborult egyensúlyt helyreállítani. Mert az államnak kell mindenkor a polgárért lennie és nem fordítva” - hangoztatta Kelemen Hunor.
Az év végi romániai parlamenti és elnökválasztásra utalva arra hívta fel az erdélyi magyarok figyelmét, hogy most szavazatukkal mondhatnak véleményt a közéletről, ezzel tehetnek a legtöbbet jövőjük alakításáért, hiszen „minden egyes szavazat: egy lépés a szabadság megőrzése, az elveszett szabadság visszaszerzése felé”.
Az RMDSZ elnöke szerint ma "a józan ész forradalmára van szükség", hogy "ne a valóság újraírásának egyik vagy másik tetszetős ideológiája", hanem a józan gondolkodás igazítsa a jövőt.
Az Erdélyben, Bánságban és Partiumban élő magyar emberek szavazatukkal dönthetnek arról, hogyan nézzen ki közös jövőjük saját szülőföldjükön - buzdította választási részvételre hallgatóságát az RMDSZ elnöke.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában