Időjárás

3 órája

Országszerte esős lesz az idő a hétvégén

Illusztráció

Fotó: Alexandru Nițescu

Agerpres

Záporokra figyelmeztető sárga jelzésű riasztást adott ki szombaton az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) az ország felére.
A meteorológusok szerint szombaton 15 órától vasárnap délig Délkelet-Erdélyben, Munténia nagy részén, valamint több moldvai és dobrudzsai régióban villámlással és széllel kísért felhőszakadások várhatók, helyenként jégeső is előfordulhat. A lehulló csapadék mennyisége eléri a 20-30, elszórtan a 40-50 litert négyzetméterenként.
Ugyanakkor szombat reggeltől hétfő reggel 10 óráig mérsékelt mennyiségű csapadékra vonatkozó figyelmeztetés érvényes az ország egész területére. Szombaton az ország szinte valamennyi régiójában esni fog, vasárnap és hétfőre virradóra pedig főleg a keleti országrészben várható csapadék. A lehulló csapadék mennyisége eléri a 15-25, elszórtan a 40-50 litert négyzetméterenként.

...

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) pénteken egy sor elsőfokú (sárga jelzésű) figyelmeztetést adott ki a szél megerősödése és a heves esőzések miatt, amelyek vasárnap estig fokozatosan kiterjednek a fél országrészre.
A meteorológusok szerint pénteken este 9 óráig érvényben van egy riasztás a Bánságban, a Körösvidék déli részén és a Déli-Kárpátokban. Ezeken a területeken a szél 55-65 kilométer/órás sebességgel fújhat, a hegygerinceken azonban meghaladhatja akár a 70-80 kilométert óránként.
Egy másik, heves esőzésekre vonatkozó riasztás péntek este 11 órától szombat délután 3 óráig lesz érvényben a Bánság déli, Olténia nyugati és északi, Erdély nyugati és délnyugati részében. A lehulló csapadék mennyisége eléri a 20-30 litert négyzetméterenként, helyenként meghaladhatja a 40 litert is.
Heves esőzéseke és légköri instabilitásra vonatkozó riasztás lesz érvényes szombat délután 3 órától vasárnap délig Moldvában, Dél-Kelet Erdélyben és Munténia legnagyobb részében. A lehulló csapadék mennyisége eléri a 30 litert négyzetméterenként, helyenként meghaladhatja az 50 litert is.
A szakemberek szerint az említett vidékeken felhőszakadások, jégeső és viharos szélfúvások is előfordulhatnak.
Az ANM ugyanakkor arra is figyelmeztet, hogy hétfő estig országszerte előfordulhatnak esőzések, és a szeles idő is jellemző lesz. Szombaton az esőzések az ország teljes területére kiterjednek, vasárnap és hétfőn inkább a keleti országrészben lesz csapadék. Helyenként villámlások is előfordulhatnak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában