Kifizetések

2 órája

Tavaly a romániai biztosítók naponta átlagban 5,2 millió euró kártérítést fizettek

Illusztráció

Agerpres

A romániai biztosítók 2023-ban naponta átlagban 5,2 millió euró kártérítést fizettek - számolt be egy hétfői szakmai konferencián a Romániai Biztosítók és Viszontbiztosítók Országos Szövetségének (UNSAR) elnöke.
Alexandru Ciuncan elmondta, hogy Romániában a biztosítási díjbevétel a GDP 1,35 százalékát teszi ki, noha jelentős potenciál van a GDP 7-7,4 százalékának eléréséhez, ami az európai átlagnak felelne meg. Biztatónak nevezte, hogy az idei első félévben 6-6,5 százalékot nőttek a díjbevételek 2023 első hat hónapjához képest.
Az UNSAR elnöke szerint nőtt a románok érdeklődése a lakásbiztosítások, a magán egészségbiztosítások és az utasbiztosítások iránt. 'A romániaiakat második éve a lakásbiztosítás érdekli a leginkább' - jegyezte meg.
Jelenleg a romániai háztartásoknak csupán 17 százaléka rendelkezik fakultatív lakásbiztosítással, szemben a 65 százalékos európai átlaggal; a forgalomban lévő gépkocsik mintegy 10 százalékának van CASCO-biztosítása, miközben az európai átlag 60 százalék; az aktív lakosság mintegy 10 százaléka rendelkezik magán egészségbiztosítással, szemben a 47 százalékos európai átlaggal - sorolta az adatokat a szakember.
Ciuncan kijelentette azt is, hogy Románia a pénzügyi neveléssel behozhatja a lemaradását ezen a téren, de ehhez időre van szükség. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában