Statisztika

3 órája

Uniós viszonylatban Romániában nőttek a legnagyobb mértékben az ipari termelői árak augusztusban

Illusztráció

Agerpres

Az Európai Unióban (EU) 2,1 százalékkal, az eurózónában 2,3 százalékkal csökkentek az ipari termelői árak augusztusban 2023 azonos időszakához képest - közölte csütörtökön az EU statisztikai hivatala.
Az Eurostat szerint éves viszonylatban a legnagyobb mértékben Romániában (2,8 százalékkal), Bulgáriában és Portugáliában (egyaránt 1,9 százalékkal), valamint Észtországban (1,7 százalékkal) emelkedtek az ipari termelői árak augusztusban, a legjelentősebb csökkenést pedig Szlovákiában (mínusz 18,3 százalék), Luxemburgban (mínusz 6,9 százalék) és Franciaországban (mínusz 6,3 százalék) jegyezték.
Az ipari termelői árak alakulását elsősorban a tőkejavak árának 1,7 százalékos, a napi fogyasztási cikkek árának 1 százalékos és a tartós fogyasztási cikkek árának 0,1 százalékos emelkedése befolyásolta. Az energiaárak 7 százalékkal, a köztes termékek ára pedig 0,8 százalékkal csökkent.
Júliushoz viszonyítva az Európai Unióban 0,4, az eurózónában 0,6 százalékkal nőttek az ipari termelői árak augusztusban. Havi összevetésben a legnagyobb növekedést Észtországban (2,2 százalék), Görögországban (1,7 százalék) és Spanyolországban (1,5 százalék), a legjelentősebb csökkenést pedig Írországban (mínusz 3,8 százalék), Litvániában (mínusz 1,7 százalék) és Romániában (mínusz 1,6 százalék) regisztrálták.
Az energiaárak 1,1 százalékkal, a tőkejavak ára 0,2 százalékkal, a nem tartós fogyasztási cikkeké 0,1 százalékkal megugrott, míg a köztes javak és a tartós fogyasztási cikkek ára 0,1 százalékkal csökkent.
Az Országos Statisztikai Intézet (INS) korábbi közlése szerint Romániában augusztusban 2,7 százalékkal nőttek az ipari termelői árak (belföldi és exportértékesítési árak) az elmúlt év azonos hónapjához képest. Júliushoz viszonyítva 1,1 százalékos visszaesést jegyeztek.
Éves összevetésben a tőkejavak termelésében 6,58 százalékkal, a napi fogyasztási cikkeket gyártó ágazatban 3,51 százalékkal, az energiaiparban 2,43 százalékkal, a tartós fogyasztási cikkek iparában pedig 1,56 százalékkal nőttek a termelői árak, míg a köztes termékek iparában 0,39 százalékkal csökkentek.
Tevékenységi terület szerinti bontásban a vízellátás, csatornázás és hulladékkezelés terén 13,61 százalékkal, a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás és légkondicionálás terén 6,25 százalékkal, a kitermelőiparban 2,67 százalékkal, a feldolgozóiparban 1,41 százalékkal nőttek a termelői árak idén augusztusban tavalyhoz képest. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában