ERDON Helyi hírek

2008.11.20. 15:40

Kábítószerellenes osztályfőnöki óra mindenkinek

<p>Nagyvárad - Csütörtökön 13 órától Nagyváradon a Szakszervezetek Művelődési Házában tartottak "Osztályfőnöki órát." Ismertették a Művészet a kábítószerek ellen elnevezésű projektet.</p>

A rendezvényt a Romániai Szakszervezetek Művelődési Házának Országos Szövetsége (ANCCSR) és a Nemzetközi Drogellenes és Emberjogi Központ (CIADO) szervezte. A meghívó szerint elvártak  minden nagyváradi középiskolás diákot, egyetemistát, orvost és pszichológust,  egyszerű állampolgárt, aki érdekelt a drogfogyasztás megelőzésében. Ehhez képest csak gimnáziumi és középiskolás tanulók, valamint az őket kisérő tanárok voltak jelen, de a diákokat nem nagyon érdekelte Constantin Balaceanu Stolnici akadémikus, a Ciado romániai elnökének a kábítószerfogyasztás veszélyeit taglaló üzenete, amit Marius Cretu a Szakszrvezetek Művelődési Házában létrehozott területi drogellenes felvilágosító központ vezetője olvasott fel. A zsivaj folytonos volt a teremben. Ugyancsak Marius Cretu ismertette azt a négy Európai Bizottság által kezdeményezett drogellenes projektet, melybe bekapcsolódtak. Az egyiknek Drug Detektion Kit az elnezvezése, mely tulajdonképpen egy olyan készülék, mellyel nem a diákokat akarják vizsgálni, hogy fogyasztottak-e drogot, hanem ki lehet vele mutatni azokon a tárgyakon, vagy felületeken a kábítószert, melyekhez egy droggal kapcsolatba került egyén hozzányult. Az USA és a nyugati államok elveszítették a háborút a drogok ellen, nálunk még van remény. A kategórikus és szigorú tiltás a szülők részéről nem célravezető, csak daccot vált ki a gyerekben. Nyíltan kell beszélni, megmagyarázi a drogfogyasztás előnyét és főleg hátrányát és lehetőleg a művészet és sport felé kell terelni a fital figyelmét, mondta az előadó. A kérdésfeltevésben aztán igen aktívaknak mutatkoztak az iskolások, de volt olyan válasz, mint például az Ecstasy tabletta hatását firtató kérdésre érkezett, mely nagy derültséget keltett köreikben.

Albert Ferenc

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!