ERDON Helyi hírek

2011.09.12. 12:17

„Ha élet zengi be az iskolát…”

Gyermekekkel és fiatalokkal, szülőkkel, nagyszülőkkel, hozzátartozókkal népesült be hétfőn reggel a nagyváradi Bazilika a Szent László Római Katolikus Iskolaközpont ünnepi tanévnyitóján.

Gyermekekkel és fiatalokkal, szülőkkel, nagyszülőkkel, hozzátartozókkal népesült be hétfőn reggel a nagyváradi Bazilika a Szent László Római Katolikus Iskolaközpont ünnepi tanévnyitóján.

Újra iskolaév kezdést ünneplünk – szólt az egybegyűltekhez, kis- és nagydiákokhoz Exc. Böcskei László római katolikus megyés püspök, megfogalmazva: lehet, hogy a tanulóknak szokatlanul hangzik, hogy ez egy ünnep, hiszen bennük még inkább a vakáció iránti nosztalgia domborodik ki, de nem szabad elfeledniük azt, hogy fejlődésükben ismét egy új szakaszhoz érkeztek, értékelniük kell a viszontlását örömét, azt, hogy örülni tudunk egymásnak, egymásért. – Induljunk együtt az új iskolai évben – fejezte ki kívánságát Böcskei püspök, külön köszöntve a továbbiakban a legkisebbeket, az elsősöket, akik most először lépték át az iskola küszöbét, az ötödikeseket, akik búcsút vesznek tanítójuktól, hogy tanáraik útmutatása mellett tanuljanak tovább, a kilencedik osztályosokat, akik közül sokan más iskolákból érkeztek a Szent Lászlóba, illetve a tizenkettedik osztályosokat, akik jövőre búcsút vesznek alma materüktől. A végzős diákokhoz szólva kifejtette: ez az utolsó év a komoly tanulás és a készülődés ideje kell legyen, hiszen nagyon komolyan kell venni az érettségire való felkészülést.

„Szülői” szeretettel

A tanárok, tanítók, tanítónők álljanak „szülői” szeretettel a diákok mellé, kérte a főpásztor, köszönetet mondva a családoknak is azért, hogy gyermekeiket ide vezették, nem csak a templomhoz, hanem az iskolához is. „Szeressük egymást, és ezáltal Istent” – kérte Böcskei püspök, aki szerint keresztény mivoltunk velejárója az, hogy jobbak, kedvesebbek, Istennek tetszőek legyünk. „Tudjuk megélni a tiszta szeretetet ebben az iskolában, sikerüljön az, hogy jobbak legyünk s ezáltal jelt küldjünk a világnak” – kérte végezetül Böcskei püspök.

A tanévnyitó ünnepség keretében ezután a szentmise és az áldozás következett, majd Zalder Éva igazgatónő köszöntötte a megjelenteket az immár 19. tanévnyitón. Mint megfogalmazta, az elmúlt évek során az iskola növekedett, fejlődött, tanulóinak száma gyarapodott, most pedig „új erővel és új lendülettel” fognak neki a munkának az új iskolai évben.

Örök értékek

– Bízom benne, hogy mindenki készen áll az új feladatokra – szólt a tanulókhoz, pedagógusokhoz és szülőkhöz Farkas Tünde körzeti tanfelügyelő, akik szerint az iskola meghatározza a diákok lényét, mindennapi cselekedeteiket. – Kívánom, hogy találjátok meg számításaitokat, érezzétek jól magatokat ebben a közösségben” – fogalmazott Farkas Tünde, Ady Endre szavaival zárva köszöntőjét: „Ha élet zengi be az iskolát, / Az élet is derűs iskola lesz…” Az esemény hangulatát az iskolai diákjainak szavalatai, énekes-zenés műsora emelte, Zalder Éva pedig mintegy ars poeticaként fogalmazta meg a tanévnyitó végén: „a soha el nem múló értékek igenlői vagyunk és maradunk…”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!