ERDON Helyi hírek

2012.08.23. 13:50

Kék jelmezek tárlata

Nagyvárad - A kék hold, az augusztusi égbolt és a tengerpart kékje ihlette a Tibor Ernő galériában megszervezett szerda délutáni maszk-, jelmez és festménykiállítást. A megnyitó tánccal és énekkel zárult.

Nagyvárad - A kék hold, az augusztusi égbolt és a tengerpart kékje ihlette a Tibor Ernő galériában megszervezett szerda délutáni maszk-, jelmez és festménykiállítást. A megnyitó tánccal és énekkel zárult.

 

Bányai Szabados Katalin képzőművész nyitotta meg a kiállítást, s mutatta be Schneider Máriát, akinek a gyűjteményéből származnak a kiállított jelmezek. „Schneider Mária Széles-lány, rokonai Széles Anikó és Széles Kálmán, édesanyjának híres balettiskolája volt, édesapja a bábszínház faragóművésze volt” - hangzott el. Mint megtudtuk, a gyűjtő maga a színház zongoristája volt, később balettcsoportot vezetett a Városi Művelődési Házban. Beleszületett a színház csillogó világába, s mind a mai napig él benne a szép ruhák iránti szeretet. Korábban kínai promenádot szervezett saját háza udvarán, most pedig az augusztusi eget, a tengert és a csillagokat jeleníti meg jelmezeivel – mondta a képzőművész, aki Schneider Mária felkérésére festményekkel és kiegészítőkkel járult hozzá a kiállítás anyagához.

Schneider Máriától megtudtuk: a kiállítás nagyon rövid idő alatt jött létre, valójában háromszor ennyi jelmeze van, azonban úgy gondolta, hogy a kevesebb több. Méltatta Bányai Szabados Katalin munkáit – mint mondta, az ő képei és maszkjai varázsolják igazán széppé a tárlatot. A későbbiek során a gyűjtő az augusztusi kék holdról és a hullócsillagokról olvasott, majd Bathó Ida színművész szavalata következett – Vörösmarty Mihály A Holdhoz, valamint Kosztolányi Dezső Hajnali részegség című költeményéből hangzottak el részletek. Ezt követően Schneider Mária, valamint jelmezekbe öltözött udvarhölgyei tánccal és operettrészletekkel szórakoztatták a közönséget.

Neumann Andrea

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!