Programok

3 órája

Évfordulót ünnepelt a SMURD

A Bihar megyei SMURD 1993. október 12-én jött létre Nagyváradon, az országban másodikként. Az évforduló alkalmából tevékenységi beszámolóval egybekötött sajtótájékoztatót szervezett a Körösök Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) vezetősége péntek délelőtt.

Archív felvétel

Fotó: Alexandru Nițescu

Törő Enikő

Harmincegy éve működik a Bihar megyei Sürgősségi, Újraélesztő és Műszaki Mentő Mobil Szolgálat, közismert nevén a SMURD (Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare și Descarcerare). Az október 12-i dátum így különösen fontos mind a Bihar megyei Körösök Katasztrófavédelmi Felügyelőség, mind pedig annak a több tízezer személynek a számára, akik életét a SMURD orvosai, ápolói és tűzoltói mentették meg az elmúlt évtizedek során. 

Fotó: Törő Enikő

A Körösök Katasztrófavédelmi Felügyelőség vezetője, Sorin Caba az említett sajtótájékoztatón kihangsúlyozta: 1993-ban a Bihar megyei SMURD-nak csupán egy régi mentőautója volt, most azonban már több mint 30 jármű tartozik a flottájukhoz, többek között C1 típusú intenzív terápiás, valamint újszülöttek szállítására kifejlesztett mentőautó, B2-es típusú autók, kritikus állapotban lévő pácienseket szállító járművek, 12 páciens szállítására alkalmas gépjármű, ECMO-val felszerelt rohammentőkocsi stb.

A 31 éves évforduló alkalmából a Bihar megyei SMURD november 9-én megszervezi a Go4Life versenyt a nagyváradi várban, melyen a megye 36 iskolájának diákjai fognak részt venni, ötfős csapatokkal. Továbbá ugyanezen alkalomból ebben az időszakban több mint 540 diáknak tartanak elsősegélynyújtó tanfolyamot, nagyváradi, élesdi, belényesi, bodonosi, margittai, nagyszalontai, vaskohsziklási, vársonkolyosi és érmihályfalvi fiatalok kaptak lehetőséget a részvételre. Idén egyébként a Bihar megyei felkészítési központban már 510 személynek biztosítottak paramedikusi képzést. Érkeztek résztvevők Fehér, Arad, Bihar, Beszterce-Naszód, Krassó-Szörény, Kolozs, Hunyad, Máramaros, Szatmár, Szilágy és Temes megyéből, többek között katonai tűzoltók, rendőrök, hegyimentők, de más intézményektől is, hogy tudásukat és képességeiket fejlesszék. 

Tevékenységi beszámoló

Az idei év első kilenc hónapjában a Bihar megyei rohammentő-csapatok 9234 bevetésen vettek részt, ez átlagosan napi 34-et jelent. Megmentettek 9156 személyt, ebből 8031 felnőtt és 1125 gyermek. A legtöbb bevetést a nagyváradi 2-es osztag végezte el (1912), utána következik a váradi 1-es osztag (1652), majd a székelyhídi (831), az élesdi (604) és a margittai csapat (594). A legtöbb, 5022 alkalommal sürgősségi esetről volt szó. A megyében 1110 közúti balesethez szálltak ki, ebből 42 alkalommal műszaki mentésre is szükség volt. 

Egyébként Bihar megyében összesen tizenegy rohammentő egység van, Váradon kettő, Margittán, Székelyhídon, Érmihályfalván, Szalárdon, Nagyszalontán, Vaskohszikláson, Belényesben, Élesden és Tenkén pedig egy-egy. Az idei nyári szezonban a borsi határátkelőnél is szolgálatot teljesített egy paramedikusokból álló csapat.

Archív felvétel
Forrás: ISU

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában