Váradolaszi

2020.05.13. 10:30

Együtt dolgoznak azért, hogy igei bátorítást nyújtsanak

„Nehéz ez az időszak, hiszen az istentisztelet – protestáns szemmel nézve mindenképp – gyülekezetben zajlik, és az eddigi gyakorlatot ugyebár a törvényi rendelkezések miatt fel kellett függeszteni” – nyilatkozta lapunknak Dénes István-Lukács nagyvárad-olaszi lelkipásztor, a Bihari Református Egyházmegye esperese, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület generális direktora.

Ciucur Losonczi Antonius

Azért, hogy a gyülekezeti tagok, a hívek, illetve mindazok, akik érdeklődnek eziránt, mégse maradjanak Isten szava nélkül, Váradolasziban is rendszeresítették az online közvetítéseket, melyek az egyházközség Facebook-oldalán, valamint a Youtube-csatornáján is megtekinthetőek. A két videó párhuzamosan megy, hogy azokat se rekesszék ki, akik esetleg nincsenek regisztrálva a legnépszerűbb közösségi oldalon. Ez volt az alapötlet, melyet aztán megpróbáltak úgy továbbfejleszteni, hogy bevonták Jakó Sándor kántort is. Az ének és az orgonahang is hozzátartozik ugyanis az istentisztelethez, a liturgiához, az istendicsőítéshez, ezért tehát ő is látható, hallható, amint játszik. Ugyanakkor húsvét előtt bekérték a gyülekezeti tagoknak a fényképeit, melyek azóta is folyamatosan érkeznek. Mindig kiteszik az újabb képeket is, hogy ezáltal is éreztessék mindazokkal, akik rendszeresen látogatják a templomot és a gyülekezetet, hogy számítanak rájuk, és visszavárják őket. Reményeik szerint minél hamarabb, és nemcsak fotó formájában, hanem élő valóságukban is ott lehetnek majd az istentiszteleteken.

Egyébként nagyon pozitívak voltak a reakciók, a gyülekezeti tagok örültek annak, hogy úgymond viszontlátják magukat a padsorokban. Igyekeztek a fényképeket, amennyiben erre lehetőség volt, oda kitenni, ahol az illető személyek egyébként is ülni szoktak, így is „otthonosabbá” téve a templomi jelenlétüket. „Nem mondom azt, hogy jelentősen, de azért valamilyen formában könnyebbé vált az igehirdetés azáltal, hogy látjuk az ismerős arcokat. Értelemszerűen nem a fotókhoz beszélünk, de azért mégis más, hogy tudjuk, normális körülmények közt ott lenne valaki, akinek tudjuk az élettörténetét, vagy hogy mit élt át eddig. Úgy gondoljuk, hogy ez is elősegítette a gyülekezeti kohéziót, megerősítette az összetartozásunkat” – fogalmazott a tiszteletes.

Csütörtök a klasszikus bibliaórai közösség napja, ami után mindig kóruspróbát is szoktak tartani Váradolasziban. Ebben a rendkívüli időben énekes istentiszteletet tartanak a hétnek ezen a napján, mert azt tapasztalták, hogy nemcsak a kórustagok, hanem a bibliaórákra járók is szeretnek énekelni. Szinte kívánságműsor-szerűen mindig megkérdezik őket, hogy mit szeretnének énekelni, és akkor ezeket veszik sorra, általában mindig öt ének szokott elhangzani. Minden vasárnap kihirdetik a következő csütörtöknek az énekrendjét, hogy a gyülekezeti tagok felkészülhessenek, előkészíthessék az énekeskönyveiket, és ezúttal az otthonaikban, vagy éppen ahol nézik, hallgatják, ők is a képernyőkön látható két lelkésszel, Dénes István-Lukáccsal és Nacsádiné Csuka Melindával, illetve Jakó Sándor kántorral együtt énekelhessenek.

A szükségállapotban a legnagyobb fájdalmuk az volt, hogy a húsvétot, a nagyheti eseményeket és a feltámadást nem úgy ünnepelhették, ahogy szokták. Ugyanakkor a jövő héten, május 24-én, pünkösd előtt kellett volna legyen a konfirmáció vasárnapja. A kátéórák elmaradtak, úgyhogy az biztos, hogy ezt ebben a hónapban nem tudják megtartani. Az istentisztelet-másképp alkalom is be volt tervezve, már a fellépő zenekart is meghívták márciusban, de az a rendezvény is elmaradt sajnos, a májusit már el se kezdték megszervezni. Közben folyamatosan figyelik a híreket, és mindenképpen ki fogják azt használni, ha majd törvényes lehetőség nyílik a gyülekezeti tagok jelenlétében megtartott istentiszteletekre valamilyen formában, még ha korlátozva is lesz ezek száma. Már modellezték, hogy hova kellene állni a szabadban, az udvaron, hova lehetne kihelyezni a kamerákat. Egyelőre azonban semmi sem bizonyos, amúgy pedig továbbra is kitartanának az online közvetítések mellett is még abban az esetben, ha pozitív fordulat következne be, hiszen főleg hangfelvételeket a koronavírus-járvány előtt is készítettek már, és eljuttatták azokhoz, akik betegség vagy külföldi tartózkodásuk miatt nem tudtak részt venni az istentiszteleteken. Magyarországról és Németországról is reagáltak egykori gyülekezeti tagok, hogy hallgatják ezeket, küldenek imakéréseket.

Bátorítás

Végezetül arról az újításról is beszámolt Dénes István-Lukács, hogy a vasárnapi istentiszteleteket közösen tartják lelkésztársával, Nacsádiné Csuka Melindával, rotációs alapon felosztva egymást közt a liturgikus elemeket. Aki igét hirdet, arra koncentrál úgymond, az igeolvasást és az imádságot pedig a másik végzi, a következő héten pedig cserélnek. „Ezt azért tartottuk fontosnak, hogy a gyülekezeti tagjaink mind a két lelkészüket lássák egyazon időben még akkor is, ha másfajta liturgikus szolgálatra vannak beosztva. Eddig is jól tudtunk együttműködni, és gondolom ezután is így lesz. Fontosnak tartottuk demonstrálni azt, hogy a mostani rendkívüli időszakban is együtt tudnak dolgozni az egyházi szolgálattevők azért, hogy vigasztalják a kedves testvéreket, és igei bátorítást nyújtsanak, illetve juttassanak el minden családi otthonba” – fogalmazott Dénes István-Lukács.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában