Újranyit

2020.05.18. 09:30

Május 19-től várja a látogatókat a nagyváradi múzeum

A Nagyváradi Városi Múzeum értesít minden érdeklődőt arról, hogy keddtől, május 19-től az összes szükséges egészségvédelmi óvintézkedés betartásával megnyitják kapuikat az intézmény különböző létesítményei, konkrétan a vármúzeum és a Zsidó Történeti Múzeum.

A tárlatokat keddtől vasárnapig 10.00 – 13.00 és 14.00-18.00 órák között lehet majd látogatni, 13.00 – 14.00 órák között fertőtlenítenek és szellőztetnek. Május 15. és június 30 között tárlatvezetéseket is fognak szervezni, áll a váradi polgármesteri hivatal sajtóközleményében. A múzeumokba csak maszkkal lehet belépni, ami eltakarja a szájat és az orrot. A pénztárnál csak maximum két személy vagy egy család belépését engedélyezik egyszerre, ugyanígy a kiállítótermekbe is csak egyszerre maximum két személy vagy egy család tagjai léphetnek be. Belépéskor a látogatók fertőtlenítik a kezeiket a pénztárnál lévő fertőtlenítő szerrel, ugyanakkor kötelező lesz rálépni a fertőtlenítő szőnyegre vagy a cipőtalpra speciális fertőtlenítő szert rávinni a szintén oda kihelyezett automatából. A bejáratnál megmérik a látogatók lázát is, és akinél legalább 37,30 Celsius fokos test-hőmérsékletet mérnek, nem engedik belépni, mint ahogy nem mehetnek be azok sem, akik köhögnek, tüsszentenek vagy folyik az orruk. Az intézmény azt javasolja a polgároknak, hogy lehetőleg kártyával fizessenek. A vármúzeumban egyszerre összesen 150 látogató, a Városháza utca 25. szám alatti Zsidó Történeti Múzeumban egyszerre maximum 25 személy tartózkodhat. A látogatók a vármúzeumban csak a padlózaton kijelölt útvonalon és a múzeum munkatársainak az útmutatásai szerint közlekedhetnek a vármúzeumban. A vár udvarára és az ottani játszóterekre csak az érvényben lévő szabályok szerint lehet belépni, azaz meg kell őrizni a két méteres távolságot és kesztyűt is kell hordaniuk. A látogatók a fejedelmi udvar belső udvaráról léphetnek be a vármúzeumba.

Mindenkire érvényes

Egyébiránt a váradi városi múzeum a saját dolgozó számára is járványvédelmi előírásokat léptetett érvénybe: ezek szerint az alkalmazottak csak a belső udvarról nyíló üvegajtón léphetnek be, minden alkalmazottnak naponta megmérik a lázát, és mindenki maszkot kell viseljen, a jegypénztárhoz elválasztó plexiüveget helyeznek ki, a belső helyiségekben a munkatársak minimum másfél méteres távolságra helyezkednek el egymástól és egyszerre maximum három személy tartózkodhat egy helyiségben. Az intézménybe való belépéskor fertőtlenítik a kezeiket, a cipőtalpukra is fertőtlenítő szert tesznek. Ugyanakkor fertőtlenítik a padlózatot és minden olyan tárgyat, amelyeket megérintenek (kilincseket, üvegeket, interaktív kiállítási tárgyakat). A helyiségeket az említett 13.00 – 14.00 órák közötti intervallumban, illetve ezen kívül mindannyiszor szellőztetik és fertőtlenítik, ahányszor szükségesnek ítélik meg a látogatók számának függvényében. Nem tartózkodhatnak az épületben lázas, illetve a koronavírus járvány tüneteit mutató alkalmazottak. A közlemény felhívja a figyelmet arra, hogy a vármúzeumban több érdekes időszaki tárlat várja az érdeklődőket, többek között a Hunyadi Mátyás fejedelmi udvarának életét bemutató tárlat, vagy a parfüm- és fűszerkiállítás, ugyanakkor a Városháza utcai Zsidó Történeti Múzeum is várja az érdeklődőket.

 

Borítókép: Alexandru Nițescu

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában