Elismerés

2022.09.06. 12:00

Homonnai Gábor helytörténész kapta a Zsisku János-szórványdíjat

Homonnai Gábor élesdi helytörténész, borász kapta az idei Zsisku János-szórványdíjat. Az elismerést vasárnap délután vette át a belényesi polgármesteri hivatal dísztermében Grim Andrástól, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének szórványért felelős ügyvezető alelnökétől és Bándi Anita helyi RMDSZ-elnöktől a IX. Fekete-Körös-völgyi Magyar Napok keretében.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

A jelenlevőket Bándi Anita belényesi RMDSZ-elnök köszöntötte. Grim András, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének szórványért felelős ügyvezető alelnöke felidézte, hogy lassan egy évtizede hagyománnyá vált, hogy a Fekete-Körös-völgyi Magyar Napok keretében átadják azt a díjat, amivel a szórványban élők és dolgozók munkásságát ismerik el. „Ebben az esztendőben Homonnai Gábor személyében olyasvalaki kapja a díjat, aki a Sebes-Körös-völgyi magyarság egyik kiemelkedő alakja, és akinek tudására, tapasztalatára, tanácsaira méltán számíthat mindenki” – fogalmazott Grim András.

A laudációban többek közt elhangzott, hogy Homonnai Gábor 1949. január 23-án született Hegyköztótteleken. Iskoláit szülőfalujában, majd a nagyváradi 9. számú, napjainkban Szacsvay Imre nevét viselő általános iskolában és a 4. számú középiskolában (Mihai Eminescu Főgimnázium) végezte. Egyetemi tanulmányokat a Babeș–Bolyai Tudományegyetemen folytatott, illetve a kolozsvári és a nagyváradi építészeti technikumban is tanult. 1972-ben házasodott meg és telepedett le Élesden. 1975–2005 között az esküllői Refractar, később Helios gyárban dolgozott technikusként a munkaszervezési és bérezési osztályon. 1995-től kertészettel, főként szőlészettel és borászattal is foglalkozik. A kezdetektől fogva részt vesz a megyei és az erdélyi borversenyeken, melyeken sikereket ér el. Többedmagával megalapította az élesdi dr. Poynár Miklós Borbarátok Körét, valamint az Élesd-környéki Sólyomkő Szőlészeti és Gyümölcsészeti Egyesületet, melynek az alelnöke. 2003–2008 közt a révi magazinújságban jelentek meg rendszeresen kertészeti és más témájú írásai, 2008–2016 között az Élesdi Hírvivő című újságban publikált kertészeti és helytörténeti cikkeket. Ugyanakkor 2016 márciusától rendszeresen közli kertészettel kapcsolatos írásait a Kolozsváron megjelenő Erdélyi Gazda folyóirat. Alkalomszerűen a Bihari Naplónak is ír.

2010-től Józsa Ferenc élesdi történelemtanár biztatására helytörténeti kutatásokkal kezdett el foglalkozni. 2012-ben társszerzője (a másik két szerző Ciavoiné Létai Andrea és Józsa Ferenc) Az élesdi szőlészet és borászat című könyvnek, majd 2017-ben az Élesd, fejezetek a város történetéből című helytörténeti kiadványnak (társszerzők Józsa Ferenc és Dezső Ilona Anna). Önálló kötetei: Hegyköztóttelek – monográfia (2019), Feketeerdő – monográfia (2022). Tagja a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaságnak, valamint a Bihar Megyei Magyar Értéktár kulturális örökség szakbizottságának, az Élesdi Értéktár Bizottság elnöke.

„Ami a helytörténeti kutatást illeti, az embernek nagyon kíváncsinak kell lennie. Amikor talál valamit, nem mondhatja azt, hogy nem érdekli. Tovább kell kérdezősködni!” – fogalmazott a díjazott.

A szerző felvétele

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában