Konferencia

2023.11.12. 12:44

Hatodik alkalommal szervezték meg a Partium-konferenciát

Minden eddiginél nagyobb létszámmal, illetve szekcióval szervezték meg az elmúlt pénteken a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozatba illeszkedő Partium-konferenciát, amelyet immár hatodik alkalommal tartottak meg a Partiumi Keresztény Egyetemen.

Fotó: János Piroska

János Piroska

Összesen tizenegy szekcióban zajlottak a tudományos előadások a pénteken megrendezett Partium-konferencián, a Partiumi Keresztény Egyetem falain belül zajlott hat jelenléti szekció mellett az online térben öt modulban mutatták be az előadók tudományos kutatásaik eredményeit. „A konferencián a teljes Kárpát-medencét lefedő intézményi jelenlét mutatkozik. Örvendünk annak a pozitív trendnek, hogy évről évre sikerül egyre nagyobb konferenciát szervezni” – nyilatkozta lapunknak dr. Szilágyi Ferenc, a Partiumi Területi Kutatások Intézetének vezetője. A Tudomány: válaszok a globális kihívásokra – Demográfia, társadalmi viszonyok és folyamatok alcímet viselő multidiszciplináris konferencián alapvetően a társadalom- és gazdaságtudományi szekciókban tárgyalták az aktuális viszonyokat. Előadók a Kárpát-medence számos területéről érkeztek, Soprontól egész Csíkszeredáig.

A két plenáris szekciót megelőzően a konferencia ünnepélyes megnyitóján elsőként Pálfi József, a Partiumi Keresztény Egyetem rektora köszöntötte a megjelenteket. A Prédikátorok könyvének 10. részéből idézett, melyben a bölcs és ostoba magatartásról, a helyesen alkalmazott bölcsességről olvashatunk. „Én hiszem, hogy ez a mai rendezvény, a Magyar Tudomány Napja a Partiumban, amelyre a Magyar Tudomány Ünnepe 2023 keretében kerül sor, hasonló gondolatiság mentén épül, szerveződik tovább.  Olyan intézménye kívánunk lenni a régiónak, amely nemcsak tudományt próbál művelni és tesz is érte, hanem tudományt is igyekszik szervezni a maga módján” – jegyezte meg az egyetem rektora, kiemelve a több intézmény közötti együttműködés fontosságát. A Partium-konferencia ugyanis több intézmény partnerségének eredményeként jöhetett létre: a PKE mellett a Partiumi Területi Kutatások Intézete, az Erdélyi Múzeum-Egyesület, az MTA Kolozsvári Akadémiai Bizottság és a Sapientia Varadiensis Alapítvány, valamint további szakmai partnerek vállaltak szerepet megvalósításában.
Fleisz János, a Sapientia Varadiensis Alapítvány elnöke az évek során Nagyváradon megrendezett magyar tudomány ünnepének, illetve a konferenciának a történetét idézte fel. Mint elmondta, a magyar tudomány napját először 2000. november 3-án szervezte meg Váradon a Bihar megyei és Nagyváradi Civil Szervezetek Szövetsége és a Sapientia Varadiensis Alapítvány más civil és szakmai szervezetekkel közösen. Ahogy a későbbiekben kiderült, ez volt az első magyar tudomány napi ünnepség a szélesebb értelemben vett Erdélyben – jegyezte meg. Hat év után a rendezvénysorozat megszűnt Nagyváradon, majd 2017-ben indult újra a PKE-n a Partiumi Tudomány Napja megszervezésével, azt követően, hogy a felsőoktatási intézményben már 2014 óta megszervezték a magyar tudomány ünnepét. Fleisz János köszönetet mondott a konferencia szervezőpartnereinek a támogatásért. Idén először adtak át a rendezvény keretében Partiumi Tudományos Emléklapot, amelyet a Magyar Regionális Tudományi Társaság titkára, Rácz Szilárd vehetett át.
Dr. Morvai Tünde, az MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottságának osztályvezetője beszédében rámutatott, a tudományos alapok nélkül terjedő, áltudományos nézetek különösen veszélyesekké váltak a digitális korban, a valóság és a mesterséges intelligencia által kreált látszat közötti különbség nehezen felismerhető. Éppen ezért a tudomány művelőinek felelősségük, hogy beszéljenek ennek működéséről. Beszédében megemlítette, hogy a Magyar Tudományos Akadémia 2025-ben fogja ünnepelni fennállásának 200. évfordulóját. Ebből az alkalomból a jubileumi év egy-egy hónapját különböző tudományterületeknek szentelik, májusban a határon túli tudósok rendezvényeire kerül sor a budapesti székházban.
Dr. Bitay Enikő akadémikus, az Erdélyi Múzeum Egyesület elnöke beszédében rámutatott: az együttműködések mögött közös a cél, mégpedig a romániai magyar tudományosság fejlesztése. Romániában a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat keretében 23 eseményt szerveznek, ebből tizenkettőt Kolozsváron, de a közel kéttucat alkalom sorában szerepel a nagyváradi is. A megnyitó során a továbbiakban felszólalt dr. Nagy László elnök, akadémikus, az MTA Kolozsvári Akadémiai Bizottságának elnöke, illetve dr. Tóth Zoltán, a Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi karának dékánja is.
A továbbiakban plenáris előadások hangzottak el az idei kiemelt meghívott, a Debreceni Egyetem oktatói részéről. Dr. habil. Kun András István (tanszékvezető egyetemi docens, Debreceni Egyetem, GTK): Magyarországi munkaerőpiaci tendenciák és ezek hatása Debrecenre címmel tartott előadást, dr. Szilágyi Zsolt (adjunktus, Debreceni Egyetem, BTK, Történelemtudományi Intézet) A Kárpát-medencei humán tőke és vállalkozói környezet területi egyenlőtlenségei a 19-20. század fordulóján című értekezésével érkezett Nagyváradra, míg dr. habil. Pénzes Jánostól (egyetemi docens, TTK, Földtudományi Intézet) A roma népesség lélekszámának alakulása Északkelet-Magyarországon – tendenciák és dilemmák című előadást hallhatták a konferencia résztvevői.

A tudományos rendezvény keretében adták át immár hagyományos módon a Staféta hallgatói publikációs folyóiratot, amely nyolcadik kiadásához érkezett. A kiadvány ismertetése mellett dr. Debrenti Edith tudományos igazgató Bolyai János munkásságáról, illetve életpályájáról tartott előadást. A továbbiakban dr. Hoffmann István és dr. Tóth Valéria (Debreceni Egyetem) a Magyar Nemzeti Helynévtár Program keretében idén megjelent kiadványokat mutatták be, amelyekkel a váradi közönség már májusban találkozhatott, ugyancsak a Partiumi Keresztény Egyetemen rendezett könyvbemutató során. Rácz Anita A régi Bihar vármegye településneveinek történeti-etimológiai szótára című kiadványa mellett szó volt Pesty Frigyes kéziratban fellelhető helynévtárairól, melyek közül idén Máramaros vármegye, Kővár vidéke/Kraszna vármegye és Közép-Szolnok vármegye helynévtárát tartalmazó kiadványok jelentek meg, utóbbiak online is fellapozhathatók az mnhp.unideb.hu honlapon keresztül. Előadásukat követően bejelentették: a Debreceni Egyetemen zajló Magyar Nemzeti Helynévtár Program és a Partiumi Keresztény Egyetem között egy együttműködési szerződést kötöttek. Ugyancsak partneri szerződést kötött a konferencia alkalmával a PKE Fényes Elek Szakkollégiuma és a Debreceni Egyetem Hatvani István Szakkollégiuma.
A konferencia megvalósítását támogatta az Érintő Egyesület és a Bethlen Gábor Alap.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában