Tervek

2024.05.29. 15:19

Energiahatékonnyá tennének több száz tömbházat

Szakemberekre akarja bízni a Nemzeti Liberális Párt (PNL) a nagyváradi önkormányzatban a különböző szakterületeket – jelentette be Florin Birta polgármester.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

Nagyvárad polgármestere szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a helyi tanács csak akkor működik hatékonyan, ha a különböző szakterületeket a megfelelő szakemberekre bízzák. Ilyen szakemberek Carmen Rus, a Nagyváradi Filharmónia igazgatója és Dan Dejeu, a megyei kórház osztályvezető főorvosa is, akik szintén rajta vannak a PNL nagyváradi helyi tanácsosi jelöltlistáján, és akik meghívást kaptak a szerdai sajtótájékoztatóra. A továbbiakban a PNL terveit ismertette Florin Birta.

Az oktatás a város jövőjének tartópillére, kezdte, majd felhívta a figyelmet arra, hogy a közeljövőben mintegy 211 millió eurónyi összeget fognak befektetni az oktatási hálózat fejlesztésébe, ennek az összegnek nagy része uniós finanszírozás. 27 nagyváradi tanintézmény felújítási szerződése már alá van írva, és további tíz tanintézmény korszerűsítésére fognak a jövőben uniós pályázatot benyújtani. Emellett van egy program, melynek keretében a városban lévő összes osztálytermet, a laborokat és a tornatermeket látják el új bútorzattal, okos táblával és egyéb hasznos eszközökkel, ez a projekt 15 millió euróba kerül. A nagyváradi polgármesteri hivatal évről évre növeli a bölcsődékben lévő helyek számát. Jelenleg mintegy ezer gyerek van beiratkozva a bölcsődékbe. Szeptemberben megnyílik a fejlesztési minisztérium által finanszírozott 110 helyes bölcsőde Váradszőllősön, az Aluminei utcán pedig jövőre fog megnyílni az új, 40 férőhelyes bölcsőde. A polgármester azt ígérte, hogy a következő ciklusban teljesen felszámolják a két váltásban történő oktatást. Nagyváradon már csak az Onisifor Ghibu iskolában van délutáni oktatás, de miután felépül az új iskolaépület a Tompa Mihály utcán, ez a probléma meg fog oldódni. Továbbá megkezdi működését a duális képzést biztosító oktatási kampusz is – tette hozzá.

Az egészségügy tekintetében Florin Birta elmondta, hogy a már megvalósult beruházások mellett további fejlesztések következnek. Megemlítette a szülészet épületének felújítását, a közbeszerzési eljárás már meg van hirdetve, a beruházás mintegy öt millió euróba fog kerülni. Kiemelte az új járóbeteg rendelő építését a Dózsa György utcai kórház mellett, ami várhatóan ennek az évnek a végén elkészül, és ugyanitt parkolóház is épül. Várhatóan idén szeptemberben kezdődik el az új nagyváradi járványkórház építése és 2026 végén készül el, ide költöztetik a városban működő tüdőgyógyászat osztályokat és a ragályos megbetegedéseket kezelő osztályokat. Mindemellett folytatódik a kórházak felszerelése különböző gyógyászati eszközökkel.

Ipar, zöldövezetek és közlekedés

A most lezáruló mandátumban sikerült két nagy volumenű beruházást Nagyváradra vonzani, mondta Birta, az egyik a Nokian Tyres, a másik pedig a Stihl cég beruházása volt. Ez kiegészül egy újabb jelentős befektetéssel: a Nagyváradi Helyi Fejlesztési Ügynökség (ADLO) a múlt héten írt alá egy körülbelül 50 millió euró értékű beruházási szerződést a Biopharma biotechnológiai céggel. Birta elmondta, hogy jelentős elmozdulás következett be Nagyváradon az átlagkeresetek szintjén, ugyanis 2009-ben még csak 326 euró volt az átlagos havi nettóbér, ez a jövedelem 2023 végére 838 euróra emelkedett köszönhetően többek között éppen annak, hogy számos cég telepedett meg Nagyváradon, ezért egyre nagyobb lett a verseny a munkaerőért, ami a bérek emelkedésében mutatkozott meg. Ez az trend a jövőben is folytatódni fog, ha az önkormányzat továbbra is támogatja az ipart és a vállalkozói szektort – mondta az elöljáró.

Fontos fejezet a PNL nagyváradi szervezetének programjában a zöldövezetek korszerűsítése és a gyalogos övezetek bővítése – folytatta Florin Birta. Eddig mintegy tíz hektárnyi területet sikerült felújítani, illetve zöldövezetté varázsolni, a következő ciklusban a már meglévő parkokat fogják korszerűsíteni, amennyiben a PNL bizalmat kap a szavazóktól. Birta megemlítette, hogy öt park felújításának a projektje már tendereztetés alatt áll: ezek a Nagyvásártér, a December 22. park, a vársánc, az Ezredévi Emléktér és a Bunyitay-liget. Ezeknek a zöldövezeteknek a felújítása mintegy 24 millió euróba fog kerülni. Ha minden jól megy, akkor az év végén el is kezdődhetnek a munkálatok és a jövő év végére be is fejeződhetnek ezek a beruházások. Hozzátette, hogy június végére befejeződik a Petőfi-park felújítása, míg a Rhédey-kert (Bălcescu park) modernizálásának a dokumentációja most készül. Biharpüspökiben is épül egy park a Rectorului utcán, valamint lesz egy új park az Afinelor utcán, és a váradszőllősi Grigore Moisil utcán is. De a legnagyobb volumenű munkálat ebben a tekintetben a városi erdő kialakítása lesz a Sebes-Körös bal partján Nagyvárad nyugati határában. Folytatódik a gyalogos övezetek bővítése főként a belvárosban: ezek között említette a Kápolna (Rahovei) tér átalakítását, a Sal Ferenc (Dunării) utcai tér kialakítását és 2-3 utca gyalogos sétánnyá átalakítását, illetve a Fő utca felújítását is. Megemlítette a váradszőllősi városrehabilitációs projektet, és hozzátette, hogy a következő mandátumban mintegy 200 tömbház energiahatékonyság-növelő korszerűsítését kívánják megvalósítani.

A közlekedés tekintetében kiemelte: fő törekvésük az, hogy az egész városban zöld utat kapjanak a tömegközlekedési eszközök, felújítják a főbb közlekedési útvonalakat, minden kereszteződésben intelligens jelzőlámpát akarnak elhelyezni. A következő négy évben a város lehető legtöbb pontján korszerűsíteni akarják a közvilágítást, azaz a régi égőket LED-égőkre akarják cserélni, és az egész városba kiterjesztik a megvilágított gyalogátkelők rendszerét. Vásárolnak kilenc új villamost és további tizenhat új villamost rendelnek meg a következő mandátumban, ezzel teljesen megújul a helyi közszállítási vállalat villamosparkja. Mindemellett beszereznének 30 elektromos autóbuszt is, ami premiernek számítana, ugyanis az önkormányzat eddig még nem vásárolt teljesen elektromos buszokat. Megjegyezte, hogy a közbeszerzési eljárás már beindult, tehát akárki is nyeri az önkormányzati választásokat Nagyváradon, a harminc elektromos buszt így is úgy is meg kell vásárolni. Végezetül, Birta megjegyezte, hogy továbbra is szeretnének nagyszabású kulturális eseményeket szervezni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában