Paktum

2024.05.16. 15:32

Vállalkozói paktumot kötne az USR

Daniel Palaghianu, a Mentsétek Meg Romániát Szövetség (USR) nagyváradi polgármesterjelöltje paktumot ajánl a vállalkozói szektornak, amely akkor köttetne meg, ha megnyerné a választást.

A szerző felvétele

Pap István

Alex Orjan és Daniel Palaghianu az USR jelöltjei a Bihar megyei tanácselnöki és a nagyváradi polgármesteri tisztségre, ők mutatták be néhány javaslatukat a mezőgazdaság és a turizmus, valamint a helyi üzleti környezet támogatására. Palaghianu a párt csütörtöki sajtótájékoztatóján ismertette azt a vállalkozói paktumot, mely olyan konkrét intézkedéseket tartalmaz, amelyeket a helyi tanácsban terjesztene elő a politikai formáció. Elöljáróban a politikus elmondta, hogy Várad, a nagyvárosi övezet (ZMO) és maga Bihar megye is komoly kihívásokkal néz szembe a meglévő jelentős potenciál ellenére is. Nagyvárad nagyvárosi övezetének gazdasági szerkezete nagymértékben függ az ipartól, de ennek sajnos meglehetősen alacsony a hozzáadott értéke, a csúcstechnológia nagyon kevéssé fejlett nálunk. A helyi vállalkozói szektor küzd a szakképzett munkaerő hiányával, a fizetésemelések miatt keletkezett pénzügyi nyomással, kevés az adókedvezmény, ráadásul nem lojális konkurencia is tapasztalható, különösen a vendéglátóipari szektorban. Kedvezőtlen a mezőgazdaság helyzete is, mely az elmúlt évek növekedése ellenére nem kapja meg a kellő támogatást ahhoz, hogy kiteljesíthesse a benne rejlő potenciált, mondta a politikus.

Lemaradás

Az elmúlt évtizedben Nagyváradon jelentősen fejlődött a vállalkozói szektor, mely a közlekedés és a logisztika által dominált gazdaságból eljutott odáig, hogy most már igen változatos gazdasági ágazatok jelentek meg. Az infrastruktúra is komoly fejlődésen ment keresztül, ami ide vonzotta a helyi és külföldi befektetőket is. Ennek ellenére Nagyvárad mégis le van maradva más nagyvárosokhoz – Arad, Kolozsvár, Temesvár – képest például ami a nagy forgalmú és sok alkalmazottal rendelkező vállalatok számát illeti. Palaghianu megemlítette, hogy Nagyváradon 2023-ban 1243 kis- és 50 nagyvállalkozás volt, ezzel szemben Temesváron 1388 kisvállalkozás és 74 nagyvállalkozás, míg Kolozsváron 1883 kisvállalkozás és 113 nagyvállalkozás működött. A közvetlen külföldi befektetések tekintetében Bihar a 14. helyen áll országos szinten 1023 millió euró befektetéssel, és olyan megyék előzik meg, mint Fehér, Arad Maros, Dolj, Szeben vagy Brassó. Egyébként Kolozs megye a hatodik, Temes megye pedig a harmadik ebben a tekintetben. Palaghianu közölte azt is, hogy a megyeszékhely bruttó összterméke (PIB) 2023-ban 4 milliárd euró volt, miközben Temesváré elérte a 11 milliárd eurót, Kolozsváré pedig 12,5 milliárd euró volt.

Megoldások öt pontban

Az USR megoldásokat is javasol a helyi vállalkozói szektor fejlesztése érdekében, melyeket öt pontban foglalt össze Palaghianu. A paktum javaslatcsomagjának első pontja a vállalkozók támogatása a humán tőke szempontjából. „Ebben a vonatkozásban kedvezményeket kívánunk nyújtani azoknak a vállalkozóknak, akik együttműködnek a nagyváradi oktatási rendszerrel azért, hogy szakképzett és magasan képzett munkaerőt képezzenek ki és foglalkoztassanak” – fogalmazott a politikus. Ugyanennek a célkitűzésnek a jegyében a városházán egy olyan központot hoznának létre, amelyben a más megyékből, más országokból ide érkező munkavállalóknak nyújtanának tájékoztatást. Az USR lakásépítési programot hirdetne a más megyéből ide vonzott munkaerő lakhatási problémáinak a megoldására. A paktum második pontja a vállalkozói infrastruktúra fejlesztése és vállalkozástámogató kedvezményrendszer kidolgozása. Az USR pluszpontokat adna azoknak a helyi vállalkozásoknak, amelyek az ipari parkokban akarnak megtelepedni. Erre azért lenne szükség, mondta Palaghianu, mert jelenleg még sok a panasz a helyi vállalkozók részéről, hogy egyszerűen nem tudnak bejutni az ipari parkokba. Ugyanakkor egy külön ipari parkot kellene létrehozni, amit a helyi kis- és középvállalkozásoknak tartanának fenn. Ide tartozik a különböző gazdasági tevékenységek engedélyezésének a megkönnyítése, beleértve az utcai kereskedelmet is. A harmadik pont a közigazgatás digitalizálása és racionalizálása. A politikus elismerte, hogy történtek fontos lépések ebbe az irányba, de további intézkedésekre van szükség különösen a vendéglátói szektor terén. Továbbá ki kellene dolgozni egy kiegyensúlyozott fejlesztési stratégiát, amely valamennyi helyi gazdasági szereplő számára előnyös lenne. A negyedik pont az innováció és a vállalkozói szellem ösztönzése. Ebben a vonatkozásban különböző akciókat, eseményeket kellene szervezni, illetve építeni kell egy kiállítási központot, melyre nagy szükség van Nagyvárad nagyvárosi övezetében. És végül az ötödik pont a turizmusban és a mezőgazdaságban rejlő lehetőségek kiaknázása. A párt másfél évvel ezelőtt javasolta egy tematikus, turisztikai és tudományos park létrehozását. De ide tartozik a fürdőturizmusban rejlő lehetőségek kiaknázása is, a mezőgazdaság segítése pedig célzott támogatásokkal történne. „Ezen intézkedések végrehajtásával az USR felelősséget vállal arra, hogy Nagyváradot és a nagyvárosi övezetet gazdaságilag sikeressé teszi a vállalkozói szférával kötendő szolid együttműködési szerződések segítségével” – fogalmazott végül Palaghianu.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában