Tanácsok

2024.06.19. 12:10

Beköszöntött az idei év első hőhulláma

A következő napokban igazi nyári melegre kell számítani, az előrejelzések szerint ezen a héten a nappali átlaghőmérséklet 30 Celsius fok feletti lesz. Mindezt figyelembe véve a Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság néhány tanáccsal szolgál a lakosságnak.

Illusztráció

Fotó: Alexandru Nițescu

ERDON-összeállítás
A kánikula nem csak közvetlen egészségkárosító hatása miatt veszélyes, hanem a környezetre gyakorolt hatása miatt is: ilyenkor nő a légszennyezettség, szélsőséges időjárási események (viharok, szárazság stb.) következhetnek be, a rágcsálók és a rovarok által okozott fertőző betegségek is jobban terjednek. A meleget egyébként nehezebb elviselni a hőhullám első napjaiban, ha több egymás követő napon nagyon meleg van nappal és éjjel is, vagy ha magas a légkör páratartalma és nem fúj a szél. A magas hőmérsékletnek való kitettség rossz hatással van a szervezetre, fennáll a kiszáradás, a krónikus betegségek súlyosbodása vagy a hőguta kockázata.
Tanácsok
A közegészségügyi igazgatóság (DSP) épp ezért ismételten tájékoztatja a lakosságot a fontosabb tudnivalókról, amellyel csökkenthetők a kánikula hatásai. A legfontosabb a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás, ami legalább napi két litert jelent (víz, gyümölcs- és zöldséglé, teák, joghurt), nem szabad megvárni a szomjúságérzetet. Viszont kánikulában az alkoholfogyasztás ellenjavallott, mivel az elősegíti a kiszáradást és csökkenti a szervezet hő elleni védekezési képességét. Ugyancsak kerüljék a sok koffeint, illetve cukrot tartalmazó italokat, mivel ezek vízhajtó hatásúak. Részesítsék előnyben a könnyű, kalóriaszegény friss étkeket, zöldségeket, gyümölcsöket. Kerüljék, illetve korlátozzák a túl zsíros, valamint édes ennivalókat. A lakásban válasszák ki a leghűvösebb helyiséget, ha nem rendelkeznek ilyennel, használjanak légkondicionáló berendezést vagy ventilátort. Néhány trükkel a lakás hűvösebb maradhat: csukják be az ablakokat a nappali hőség idején, engedjék le a redőnyöket, húzzák be a sötétítőket és csak kora reggel és késő este szellőztessék ki a lakást. Kerülni kell a szabadban való tartózkodást, illetve a fizikai tevékenységet (sportolás, kertészkedés, egyéb megterhelő munka) 11–18 óra között. Kint viseljenek kalapot, napszemüveget, illetve világos színű, vékony és természetes anyagokból készült ruhadarabokat. Legyen kéznél mindig egy palack víz. 
A hőhullám szervezetre gyakorolt ​​hatásainak leginkább a gyermekek, az idősek és a krónikus betegek vannak kitéve. Fokozottan vigyázzanak rájuk, tartsák a kapcsolatot az idős vagy a mozgáskorlátozott személyekkel, érdeklődjenek egészségi állapotuk felől. A különféle betegségekben szenvedők konzultáljanak kezelőorvosukkal a kezelés folytatásának esetleges megváltoztatásáról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában