Szeretetszolgálat

2024.06.03. 15:44

Együttműködési megállapodást írt alá a KREK és a református szeretetszolgálat

Hivatalos együttműködési megállapodást írt alá hétfőn Nagyváradon a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) és a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány (MRSZA).

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

„Mert éheztem, és ennem adtatok, szomjaztam, és innom adtatok, jövevény voltam, és befogadtatok, mezítelen voltam, és felruháztatok, beteg voltam, és meglátogattatok, börtönben voltam, és eljöttetek hozzám. (…) Bizony, mondom néktek, amikor megtettétek ezeket akárcsak eggyel is a legkisebb testvéreim közül, velem tettétek meg” – mondja Jézus a tanítványainak Máté evangéliuma szerint, hiszen ez az igei rész a keresztény szeretetszolgálat alapja és lényege. Ezeket a gondolatokat emelte ki hétfőn kora délután a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) nagyváradi székhelyén Bogdán Szabolcs János püspök, a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvánnyal (MRSZA) kötendő együttműködési megállapodás előtti igei köszöntőjében. Ennek a krisztusi elvnek az érvényesítésére születik meg az egyezség, noha az egyházkerület és a szeretetszolgálat együttműködése nem mai keletű, hiszen a feleknek már évek óta vannak közös projektjeik – jelezte Bogdán Szabolcs János. 

Kiemelte ezek közül a kárpátaljai református testvérek megsegítésére tett erőfeszítéseket, melyek már a háború előtt megkezdődtek, de a szíriai és törökországi földrengés áldozatai számára is volt gyűjtési akció az egyházkerületben. A szeretetszolgálat pedig az egyházkerület szociális intézményeinek a működtetésében segédkezett. „Ma szorosabbra vonjuk az együttműködést és kifejezzük a nemzeti összetartozás emléknapja előtt egy nappal, hogy a szeretetszolgálat vonatkozásában is összetartozunk. Nemcsak szeretjük, de magunkénak valljuk őket, és ennek a szolgálatnak, amit a Magyar Református Szeretetszolgálat végez, továbbra is aktív támogatói akarunk lenni” – fogalmazott. Hangsúlyozta azt is, hogy a szeretetszolgálat nem csak az anyagi segítségnyújtásról szól, hanem a lelki támogatásról is.

Közös cél

Czibere Károly, az MRSZA kuratóriumának elnöke is kiemelte beszédében, hogy a két intézmény közötti együttműködésnek komoly hagyományai vannak. Hozzátette, hogy a most aláírásra kerülő együttműködés két megfontolásból – egy belső és egy külső célból – születik meg. A belső cél az, hogy „egymás hite által erősödjünk és egymást testiekben, de lelkiekben is segítsük, hiszen a krisztusi tanítás szerint ha egy test szenved, akkor minden más test is szenved” – húzta alá. A belső erősödés egyik legfontosabb pillére a bizalom. 

Czibere Károly kiemelte, hogy nagy elismerés az, hogy a királyhágómelléki református püspökség a magáénak tekinti a szeretetszolgálat intézményét. „Nincs annál nagyobb érdem, amikor egy gyülekezet, egy püspökség a saját maga kiterjesztésének tekinti a Magyar Református Szeretetszolgálatot. Ez a belső összekapaszkodás a célunk: mindenki, aki a református közösség tagja, érezze, hogy ugyanannak a Krisztus-testnek a tagja” – mondta. A kuratóriumi elnök felhívta a figyelmet a most kiadott címtárra, ami szintén e belső kohéziót erősíti, mert az „a testvéri egymásra figyelésnek a papírban történő megörökítése, mely a Kárpát-medence összes református diakóniai szolgálatát tartalmazza alapadatokkal és részletes bemutatással”. Az együttműködés másik fontos célja a világ szolgálata. „Azért fontos ez a megállapodás, hogy korábbinál is tervszerűbben és hatékonyabban oda tudjunk fordulni a társadalom felé” – fogalmazott Czibere Károly.

Majd Bogdán Szabolcs János és Czibere Károly aláírták a megállapodást, melyben többek között rögzítik azt, hogy azért kötik meg ezt az egyezséget, hogy összehangolják a diakóniát és a missziót érintő tevékenységüket. Az MRSZA közvetítői szerepet kíván betölteni a Kárpát-medencei református diakóniai kezdeményezések, a nemzetközi és nyugat-európai segélyszervezetek között. Az együttműködés célja, hogy a felek egymást segítsék természetben és tudásátadással is többek között a gyermekjólét, a gyermekvédelem, a fogyatékosügy, a felzárkózás, az idősgondozás és a társadalmi missziók terén. A mostani megállapodás célja a felek által működtetett jelenlegi és jövőben tervezett programok összehangolása, valamint a Kárpátaljának szánt erőforrások minél nagyobb mértékű hasznosulása.

Az aláírást követően kérdésünkre válaszolva Czibere Károly elmondta, hogy az egyeztető tanács feladata az éves munkaterv megállapítása. A segítségnyújtási programok között minden évben kiemelt jelentőségű feladat a kárpátaljai segítségnyújtás – mutatott rá. „Már készülünk a következő télre. Látszik, hogy a háború el fog húzódni. A szociális konyhák üzemeltetése nagyon fontos. Az alapanyagot továbbra is biztosítani kell. Mind a 74 lelkipásztor a helyén van, a gyülekezetek működnek. Nagyon sok idős ember magára van hagyva, ezért a gyülekezeteknek kulcsszerepe van abban, hogy a napi egy meleg ételt az idősek megkapják” – fogalmazott. Egyébiránt az MRSZA a kárpátaljai magyar református egyházkerülettel kötött először ilyen egyezményt, majd következett a KREK. Megtudtuk, további megállapodás-kötések is várhatók, miután lezárulnak az előzetes egyeztetések a többi egyházkerülettel is. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában