Programajánló

2024.06.19. 18:04

Határtalan szórakozást ígér a 12. Szent László Napok

Hamarosan elrajtol a 12. Szent László Napok Nagyváradon. A június 24–30. között zajló rendezvénysorozat főbb programjait sajtótájékoztató keretében ismertették a szervezők szerda délelőtt a várban.

Fotó: Alexandru Nițescu

János Piroska

Az egybegyűlteket Korpos Dalma, a számos más kulturális, tudományos esemény mellett a nagyváradi Szent László Napokat szervező Szent László Egyesület vezetője köszöntötte, majd Zatykó Gyula főszervező elmondta: az immár több mint egy évtizedes múltú fesztivált idén a „határtalan” mottóval szervezik meg. „Ez akár a rendezvénysorozat védjegye is lehetne, hiszen a 12 év során megtapasztalhattuk, hogy a Szent László Napok határtalanná vált” – jegyezte meg Zatykó Gyula. A határtalanságot jelzi már a nulladik napon hagyományosan megszervezendő Szent Lászlótól Szent Lászlóig elnevezésű kerékpártúra, amelyen Nagyváradról Biharkeresztesre viszik a fesztivál hírét. Határtalan a rendezvény amiatt is, mivel sok elszármazott ezekre a napokra időzíti a hazautat Nagyváradra, illetve sokan az osztálytalálkozókat is a Szent László Napok hetére teszik – hangsúlyozta az eseménysorozat főszervezője. Az egyhetes fesztivál legnépszerűbb időszaka a rendezvényt záró hétvége, amelyen ezúttal is számos koncert várja a kikapcsolódni vágyókat: június 28-án, pénteken este Deák Bill Gyula, június 29-én, szombaton a Kowalsky meg a Vega lép színpadra, június 30-án, vasárnap este pedig Zorán-koncert zárja a fesztivált. A zenei kínálat mellett természetesen más programok is lesznek: hungarikum-bemutató várja az érdeklődőket, számos gyerekprogram közül lehet válogatni, a dr. Somkuti Bálint magyarországi hadtörténésszel, biztonságpolitikai elemzővel folytatandó beszélgetésen pedig szó lesz a jelenlegi geopolitikai helyzetről is.
A fesztivál nyitógáláját június 24-én, hétfőn tartják a színház épületében, fellép a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes a Boldogasszony tenyerén című előadásával. A nyitógálára az ingyenes jegyek már elfogytak, mint ahogy a Kecskeméti Katona József Színház Az Ég tartja a Földet – Erzsébet, a szerelem szentje című musicalelőadására is megtelt a Szigligeti Színház.
A Partiumi Keresztény Egyetem a kezdetektől partnere a Szent László Napoknak, a művészeti tanszék idén is érdekes programmal csatlakozik a fesztiválhoz. A népszerű Publicritic nemzetközi kritikai versenyt a továbbiakban kétévenként rendezik meg, az egyetem a bukaresti Liszt Intézettel együttműködve idén Bagossy Levente Jászai Mari-díjas díszlettervező színházi díszlet makettjeiből szervez kiállítást. Utóbbi megnyitóját június 23-án, vasárnap tartják az egyetem Partium-épületében – mondta el Balázs Zoltán, a művészeti tanszék vezetője.
Luciana Miclea, a Visit Oradea Egyesület marketingigazgatója örömét fejezte ki, amiért idén is partnerei lehetnek a városalapító királynak emléket állító fesztiválnak, amely élettel tölti meg a nagyváradi várat.
A fesztivál részletes programja elérhető a Szent László Napok honlapján (szentlaszlonapok.ro/2024).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában