Figyelem!

2024.06.19. 14:06

Kezdődik az aluljáró-építés a nagyváradi Körös utcán

Fel kell készülni a közúti torlódásokra, ugyanis napokon belül elkezdődik az aluljáró építése Nagyváradon a Vitéz (Decebal) út és a Körös (Tudor Vladimirescu) utca kereszteződésében.

Fotó: Alexandru Nițescu

ERDON-összeállítás

Itt a nyári vakáció, kezdődhet Nagyváradon a Körös (Tudor Vladimirescu) utcai közúti aluljáró építése a Vitéz (Decebal) út alatt. A munkálatok zavartalan lebonyolítása érekében lezárják a környéken az autó- és villamosforgalmat. „A Decebal út ettől a héttől kezdve egész nyáron, az iskolakezdésig le lesz zárva a forgalom elől” – nyilatkozta Florin Birta váradi polgármester, aki hozzátette, hogy a Vitéz út a város egyik fő ütőere, ezért a lezárások komolyan érinteni fogják a forgalmat, de mint azt korábban többször is kifejtette, éppen azért időzítették a munkálatokat júliusra és augusztusra, mert az iskolaszünet miatt ebben az időszakban kisebb a forgalom. Az aluljárót a Freyrom cég építi, mely a Gojdu téri és a nagypiac előtti aluljárókat is kivitelezte. A mostani 39,4 millió lej értékű beruházás távolról sem olyan komplex munkálat, mint az említett Gojdu téri építkezés, de a forgalomban legalább akkora fennakadást fog okozni, amíg elkészül a 11,9 méter hosszú aluljáró. Florin Birta polgármester szerint a forgalom szeptember 15-e körül indulhat újra, miután elkészül a felüljáró szerkezete és fölötte megépítik a villamosvonalakat. A cél az, hogy ha a teljes munkálat csak az év végére lesz is kész, de a Vitéz úton már iskolakezdéskor közlekedhessenek a villamosok.

Az új forgalmi rend

A Vitéz úti forgalmat azt követően zárják le, hogy kihelyezik az ideiglenes közúti jelzőtáblákat és a polgármesteri hivatal meghirdeti az új forgalmi rendet. Az illetékesek elmondták, hogy a Vitéz útnak a Constantin Brâncoveanu utca és a Prima Shops közötti szakasza lesz lezárva, míg a Körös utcának a Penny és a Lidl bevásárlóközpontok melletti Ared tömbházak, illetve a Plevnei utca által közrezárt több mint ezer méteres része. A munkálatok ideje alatt a forgalmat alternatív útvonalakra terelik. Hogy a forgalom a körülményekhez képest minél gördülékenyebb legyen, több ideiglenes körforgalmat alakítanak ki. Sebastian Marchiș, a polgármesteri hivatal műszaki igazgatója elmondta, hogy a Decebal híd északi hídfője előtti kereszteződésben egy nagy körforgalmat alakítanak ki, hogy a Rogériusz felől érkező autósok rá tudjanak hajtani a hídra, de el is tudják kerülni az építkezési területet, és a Füzes (Sfântul Apostol Andrei) utcán be tudjanak hajtani a belváros felé. Itt a Centenáriumi hídon áthaladva mehetnek a központ felé az Unió (Principatelor Unite) utcán, mely kétirányúvá válik a Plevnei utca és a városháza épülete közötti szakaszon. Ugyanakkor a Decebal híd, illetve a Füzes utca felől érkezők tovább is hajthatnak a Szilágyi Dezső (Moscovei) utca irányába, majd a Szent László hídon juthatnak át a Sebes-Körös másik oldalára. A Vitéz út másik végén, ahol korlátozások lesznek, azaz a Prima Shops magasságában szintén körforgalmat alakítanak ki az OMV-benzinkút mellett, hogy megkönnyítsék az autók be- és kijutását a bevásárlóközpontba. Azok számára, akik az Aradi út irányából akarnak majd Rogériuszra eljutni, a legegyszerűbb megoldás az Oneștilor utcán és a Szováta hídon haladni. Marchiș bejelentette, hogy a Körös és az Unió utca kereszteződésében, a városháza épületének közelében egy harmadik körforgalmat alakítanak ki. A villamosforgalmat már ezen a hétvégén leállítják a Vitéz úton, helyettük villamospótló autóbuszok fognak közlekedni. Az autóbuszok az Olaszi park felől jőve áthaladnak a Decebal hídon, majd letérnek a kétirányúvá váló Constantin Brâncoveanu utcára, elhaladnak az Oneștilor utcáig, majd a Prima Shops mellett jutnak el az Emanuel templomig. Visszafelé ugyanezen az útvonalon haladnak majd. 
Az önkormányzat képviselőinek optimizmusát nem osztják maguk az autósok. „Rosszabb lesz, mint tavaly. Ha a központból a Oneștilor vagy a Lăpușului utcák felé kell menni, akkor csak az Unió utcán lehet majd haladni, ami nagyon keskeny, és a Splaiul Crișanei utcán lehet tovább menni, ahol már most is 10 kilométer/órás sebességgel kell haladni” – nyilatkozta a Bihoreanul hetilapnak egy alternatív személyszállító szolgálat sofőrje. Szerinte a Szováta hídon és az Oneștilor utcán eddig is mindig torlódás volt, és a Vitéz út felől ebbe az irányba tolódó autóforgalom csak még nagyobb dugókat fog eredményezni. A taxisok is aggódnak amiatt, hogy mi lesz nyáron, tapasztalataik szerint ugyanis abban az időszakban maximum 20 százalékkal csökken az autóforgalom a korábbi időszakokhoz képest, mert bár nyáron sok váradi elmegy nyaralni, de sok turista is jön a városba. 

Munkálatok 

A Vitéz út és a Körös utca kereszteződésében épülő aluljáró építéséhez 278 cölöpöt kell lefúrni, de első körben a földalatti közműhálózatokat kell elköltöztetni. „Először is az összes víz-, szennyvíz- és elektromos hálózatot kell majd elvezetni a helyszínről, ami elég bonyolult, mert nagyon sok van belőlük” – fogalmazott Sebastian Marchiș. A William Shakespeare utca felőli szakaszon a hálózatokat a Körös utcai egykori RER Vest telephely udvarán keresztül fogják áthelyezni. Biztonsági okokból a RER épületeinek bontása a forgalom lezárása után kezdődik majd. „A cölöpök helyének a kiásása a tervek szerint június vége felé kezdődik, miután a fúrógépet a helyszínre szállították” – közölte Marchiș. Az önkormányzat egyébként tervbe vette azt is, hogy az aluljáró megépítésén kívül még az idén újraaszfaltozza a Vitéz utcának a Decebal híd és az Emanuel templom közötti szakaszát.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában