Tárlat

2024.06.06. 16:44

Pirográfia-kiállítás nyílt a TEG-ben

Ciucur Losonczi Antonius

Erdélyi motívumok. Fába égetve 2 címmel egy különleges időszakos kiállítást nyitottak meg szerda este a nagyváradi Tibor Ernő Galériában. Weisz Miklós pirográf munkái (a pirográfia azt jelenti: tűzírás, általában hagyományos anyagokra égetnek, szerz. megj.) sokak csodálatát kivívták, hiszen – mint ahogy Csathó Töhötöm, a TEG művészeti igazgatója fogalmazott – a galéria régi és hűséges látogatójaként Weisz Miklós most végre megörvendeztetett másokat is azzal, amivel foglalatoskodik: egy csodálatos világgal, „a népművészet és a modern alkotókedv ötvözésével”.

„A hagyományos életformák, a hit, a népművészet ihlették meg Weisz Miklóst, ezért van az, hogy egy hozzánk nagyon közeli világ tárul elénk az ő művei által. Az ősi magyar díszítőmotívumok felhasználásával komoly kincseket teremt még a legegyszerűbb tárgyakból is, spirituális üzenetekkel ruházva fel ezeket. A mintái azonban nemcsak régi varrottasokról, kelmékről, párnahuzatokról származnak, hanem Nagyváradon található szecessziós épületen is fellelhetők, ezért jelentős lokálpatrióta értékkel is bírnak ezek a munkák” – magyarázta Csathó Töhötöm.

 

Weisz Miklós azt mondta: nem végzett művészeti iskolát, de szereti a szépet, a tulipánt, a madárkákat, az életfát, melyeket próbál megformálni. Felidézte, hogy az egyik alkalommal, amikor egy nagyobb méretű művet készült megalkotni, három napon keresztül csak szemlélte a nagyszobában kiterített mintákat. A felesége meg is jegyezte, hogy sokáig nem csinált semmit, ő azonban behunyta a szemét, s már el is képzelte a pirográfot, ami végül több mint 700 óra elteltével el is készült. Minden alkotásának ezért tulajdonképpen van valamilyen mondanivalója, üzenete, úgymint a tökéletes szerelem, a lelki nyugalom fontossága, a Földanya tisztelete, vagy a képkeretként mindent átölelő isteni szeretet.

A vernisszázson közreműködött Szabó Ferenc énekművész. A tárlat június 15-ig tekinthető meg, keddtől szombatig 11–16 óra között.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában