Támogatás

2024.06.27. 19:24

Törvényjavaslat: támogatnák az ikreket nevelő családokat

Illusztráció

Forrás: Pexels

RMDSZ-sajtóanyag

Az ikreket nevelő mindkét szülő a gyerekek 6 hónapos koráig egyidejűleg részesülhessen a gyereknevelési szabadságban, vagy ha ez nem lehetséges, kisegítőt alkalmazhasson, aki az édesanyának segíteni tud az újszülött gyerekek gondozásában, mindennek költségét az állam fedezné. Az erről szóló, családokat segítő törvényjavaslatot iktatta csütörtökön az RMDSZ a parlamentben. 
„Tavalyi adatok szerint jelenleg Romániában 2188 család van, akik kettős- vagy hármasikreket nevelnek. Célunk segítséget nyújtani a gyerekgondozásban, ezért a törvénytervezetünk szerint a szülők két lehetőség közül választhatnak: egy időben igényelhetik a gyereknevelési szabadságot az első hat hónapban vagy  alkalmazhatnak egy kisegítő személyt, akinek bérét a Munkaügyi és Szociális Védelmi Minisztérium vállalja át” – nyilatkozta Csép Éva-Andrea Maros megyei parlamenti képviselő, a törvénytervezet kidolgozója. „Az általunk kidolgozott családtámogatási intézkedés lehetőséget teremt az édesanyák számára, hogy az első 6 hónapban állandó segítséget kapjanak. Egy csecsemő érkezése a családban számos kihívással jár, amikor pedig ikrek érkeznek, minden feladat megduplázódik. (...) Szükség van az állandó segítségre és gondoskodásra, amely megfelel a gyermekek igényeinek, hozzájárulva a gyermekek harmonikus és egészséges fejlődéséhez, az egész család érzelmi stabilitásához. A hatályban levő jogszabályok szerint jelenleg nem lehetséges, hogy mindkét szülő egyidejűleg vegye igénybe a gyereknevelési szabadságot, ezért a legtöbb esetben az anya marad otthon és egyedül kell megbirkóznia a napi gyermekgondozási feladatokkal, ami nemcsak fizikailag, hanem mentálisan és érzelmileg is nagy kihívást jelent” – részletezte Csép Éva-Andrea. 
A törvénytervezetet csütörtökön iktatták a parlamentben, a szenátusi munkálatok után, a képviselőház szakbizottságainál kerül megtárgyalásra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában