Szabadidő

2024.06.02. 18:47

Új via ferrata út Bihar megyében

Felavatták Bihar megye leghosszabb via ferrata útvonalát. Ez a Biharrósa községhez tartozó Lazuri-szoros jobb oldalán található, és a tizedik ilyen típusú útvonal a megyében.

Forrás: Bihar Megyei Tanács

BN-összeállítás

Az új via ferrata út összesen 350 méter hosszú: 285 méter mászóútból, egy patakon átívelő hídból és egy életvonalnak nevezett szakaszból áll. Az útvonal B nehézségi fokú, és két különálló részből áll, az 1–6, illetve a 7-es szektorból. Az 1–6 szektor a lazuri pisztrángostól, a gátnál levő függőhídtól indul, míg a 7-es megközelíthető a 219-es községi útról a kék pontot követve.

Forrás:  Bihar Megyei Tanács

„Mind hosszát, mind összetettségét tekintve az egyik leglátványosabb útvonal, a kilátópontoktól csodás táj tárul elénk, és ha szerencsénk van, az útvonalat végigjárva láthatjuk az itt fészkelő sasokat is. Az útvonalat egy kék ponttal jelzett körtúra köti össze a többi turisztikai célponttal” – részletezte Viorel Lascu barlangkutató. „Az új via ferrata útvonal megnyitásával egy új turisztikai célponttal gazdagodott községünk. Ezen keresztül is megmutathatjuk a környék szépségét. Biharrórsa olyan látványosságokkal rendelkezik, mint például a Farcu kristálybarlang, egy másik via ferrata útvonal és számos jelzett túraútvonal. Az elmúlt évben több mint 100.000 látogatónk volt” – összegezte Remus Moțiu, Biharrósa község polgármestere. A projektet a Bihar Megyei Tanács alárendeltségébe tartozó Bihar Megye Turisztikai Desztináció Menedzsment Ügynökség (AMD) valósította meg a biharrósai önkormányzat és a Bihar megyei hegyimentő-szolgálat támogatásával. A beruházás összértéke 237.659 lej volt, ezt az ügynökség saját költségvetéséből állták.

Forrás:  Bihar Megyei Tanács

A Bihar megyébe érkező kalandkedvelő turisták jelenleg tíz különböző nehézségi fokú via ferrata útvonalat mászhatnak meg: Biharrósa környékén hármat (a Lazuri-szorosban, a Fehérkő-szorosban, a Dâlbii-völgyben), Körösréven kettőt (a Tündérek sziklafalán és a Tündérvárnál), Vársonkolyosnál egy magánszervezet alakított ki négyet (a Hodoaba-völgyben Grota cu Hamace, Indián-híd, La Pendul és Piticot nevű utak), valamint a Bihar-hágón (Vârtop) egyet (Fekete kövek).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában