Választmányi ülés

2024.07.06. 10:24

Cseke Attila: Megérdemeltük a győzelmet

Az RMDSZ Bihar megyei szervezete pénteken délután tartotta választmányi ülését, melyen kiértékelték a június 9-iki európai parlamenti és önkormányzati választások eredményeit.

Pap István

A Bihar megyei RMDSZ az elmúlt tíz év legjobb választási eredményét érte el, „ami elsősorban a Bihar megyei magyarok munkájának és hozzállásának az eredménye” – kezdte politikai tájékoztatóját a nagyváradi városházán péntek délután tartott választmányi ülésen Cseke Attila, az RMDSZ Bihar megyei elnöke. „Az elmúlt tíz évben nem volt annyi magyar szavazat, mint 2024. június 9-én” – tette hozzá. Állítását számokkal támasztotta alá: az európai parlamenti választásokon közel tízezerrel több szavazatot kapott az RMDSZ, mint az azt megelőző, 2019-es EP-választásokon, a megyei önkormányzati választásokon pedig 11 ezerrel több választópolgár adta le voksát az RMDSZ-re, mint 2020-ban. Ez a jó eredmény a mandátumszámokban és az elnyert tisztségekben is megmutatkozik: a jelenlegi 21 polgármester helyett az RMDSZ-nek 22 városvezetője lett, a hat megyei tanácsosi mandátumot hétre növelték és a Nagyváradi Helyi Tanácsban is öt RMDSZ-es tanácsos fog dolgozni a jelenlegi négy helyett. „Megérdemeltük ezt a győzelmet” – jelentette ki.

Az EP-választáson elért jó eredmény magyarázatát abban látta a megyei elnök, hogy az RMDSZ volt az egyetlen szervezet, mely a kampányban beszélt az Európai Unió kihívásairól, ugyanakkor hozzájárult a sikerhez az elvégzett kormányzati munka is. Ez utóbbival magyarázható, hogy Románia szerte sok román is az RMDSZ-re szavazott, ugyanis a párt kormányzati tevékenysége a román közösségeket is segítette.

 

A továbbiakban a következő kihívásra, az államfő- és parlamenti választásokra hívta fel a figyelmet Cseke Attila. Kiemelte, nem csodálkozik azon, hogy a kormánypártok hosszú ideig nem tudtak megegyezni a választások időpontjáról, mert mint fogalmazott, „amit a PNL csinál, az pont ugyanaz, amit ők ketten tettek tavaly az RMDSZ-szel, amikor felrúgtak egy írásos megegyezést. Ezt a típusú politizálást el kellene hagyni. Nem jó az, hogy egyesek azt üzenik, hogy valamit aláírunk, és utána bejelentjük, hogy nem tartjuk be”. Kijelentette, hogy az RMDSZ számára nem a választások konkrét időpontja a fontos, hanem az, hogy a parlamenti és az államfőválasztások ne ugyanabban az időpontban legyenek. Leszögezte, hogy az államfőválasztásokon az RMDSZ-nek lesz saját jelöltje, „mert kell egy hang a kampányban, aki elmondja, mit szeretnének a magyarok” – mondta. Hozzátette, hogy a parlamenti választásokon elért jó eredmény megadhatja az esélyt annak, hogy az RMDSZ ismét kormányzati szerepet kapjon.

Összehasonlítás

Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke kiértékelte a választási eredményeket. Elöljáróban azonban elmondta, hogy az év végén esedékes parlamenti választásokon ismét olyan eredményt szeretnének elérni, hogy kormányzati helyzetbe kerüljenek, hogy ennek nyomán Cseke Attilánk egy fontos miniszteri tárcát harcolhassanak ki. Később kijelentette, hogy az RMDSZ szeptemberben fogja kiválasztani államfőjelöltjét. A megyei elnökhöz hasonlóan Szabó Ödön is hangsúlyozta a jó választási eredményeket, ami szerinte egyben azt is bizonyította, hogy sok magyar van még, akiket meg lehet szólítani, hogy elmenjenek szavazni. Az ügyvezető elnök összehasonlította az RMDSZ és a többi magyar párt által elért eredményeket. Mint mondta, az RMDSZ-nek egy polgármesteri mandátummal többje lett, míg az Erdélyi Magyar Szövetségnek maradt egy polgármestere Bihar megyében. Az RMDSZ tizenkettővel több önkormányzati mandátumot szerzett, míg magyar politikai ellenfelei négy mandátumot veszítettek, tette hozzá. Kiemelte, hogy míg a Bihar megyei RMDSZ 2008 óta a legjobb eredményt érte el, addig az RMDSZ-en kívüli magyar erők húsz év után most szerepeltek a leggyengébben. Elmondta, hogy ha politikai ellenfeleik elfogadták volna azt, hogy az RMDSZ listán induljanak, ahogy egyébként a parlamenti választásokon szándékoznak indulni, akkor most eggyel több RMDSZ-es tanácsos lenne mind a megyei, mind pedig a váradi helyi tanácsban, és eggyel kevesebb lenne a többi pártnak. Korábban Szabó Ödön az embereket zavaró zümmögő légyhez hasonlította az EMSZ-t, erre utalva a választmányi ülésen kijelentette: „Igaz volt a zümmögés, mert csak arra volt jó, hogy a fülünk mellett ott legyenek, de mandátumot nem szereztek, és a magyar közösségtől elvettek mandátumot is és szavazatot is”. Hozzátette, hogy azok a magyarok, akik a megyei tanácsban és a Nagyváradi Helyi Tanácsban nem az RMDSZ-re szavaztak, lényegében bejuttattak egy-egy AUR-os képviselőt ezekbe a testületekbe. Szabó Ödön az eredményekre hivatkozva azt állította, hogy az országos megegyezés ellenére az EMSZ Bihar megyei szervezete nem szavazta meg az RMDSZ EP-listáját, noha azon a listán Szilágyi Zsolt, az EMSZ politikusa is rajta volt.

Tanulságok

A továbbiakban Szabó Ödön levonta a június 9-iki választások tanulságait. Többek között elmondta: megmutatkozott az, hogy a magyarok becsülték a tisztességes kampányt, amit Szabó elmondása szerint az RMDSZ pozitív mederben tartott. Tanulságként említette meg azt is, hogy „a magyar emberek azt akarják, hogy azok képviseljék őket, akiket ők választanak, és nem azok, akiket kiválasztanak nekik.” Kifejtette, hogy addig, ameddig az EMSZ nem fogadta el a román politikai erők által felkínált tisztségeket, „addig volt egy stabil, három százalék körüli bázisuk, és onnantól, hogy román pártok kabinetjeiben elfogadnak tisztségeket, onnantól lefelé zuhant a támogatottságuk, mert a magyar emberek azt érezték, hogy nem a magyarok érdekeit képviselik a román politikusok előtt, hanem azt, hogy a román politikusok ügyeit képviselik a magyar közösség között” – fogalmazott Szabó Ödön. A továbbiakban elmondta: pozitív eredményt hozott az, hogy megnyitották az RMDSZ-t, mert ez plusz mandátumokat hozott a szervezetnek, miközben a politikai ellenfelek kiszorultak hat önkormányzati testületből. Szabó Ödön kitért a székelyhídi helyzetre is, ahol Béres Csaba RMDSZ-es polgármester mindössze egy szavazattal nyert az EMSZ-es jelölttel szemben. Elmondta, hogy Szilágycsehben az RMDSZ veszítette el a polgármesterválasztást mindössze két szavazattal, „de az RMDSZ nem csinált ebből országos csinnadrattát. Megtettünk minden jogi lépést, de nem bélyegeztünk mindenkit tolvajnak, nem borítottuk fel a közösségi békét, úgy ahogy azt most egyesek próbálják megtenni Székelyhídon. Mert egy felelős szervezet a közösséget is figyeli, és nem csak a politikai érdeket. (…) Nem Csomortányi István politikai élete a legfontosabb, hanem a mi közösségünk békéje”.

Hozzászólások

Az értékelések után a hozzászólások következtek. Borsi Lóránt, az RMDSZ Bihar megyei ügyvezető elnökhelyettese a labdarúgásból vett hasonlattal élve elmondta, hogy június 9-én zárult le a politikai mérkőzés első félideje, de hamarosan következik a második félidő, és ismét el kell kezdeni házról házra járni az emberekhez. Szabó József, a nagyváradi RMDSZ elnöke úgy értékelte a választásokat, hogy az RMDSZ-nek jó jelöltjei voltak, a jelöltek mögött jó csapat állt és az üzenet is megfelelő volt. Felszólalt Béres Csaba székelyhídi polgármester is, aki a nem megfelelő kommunikációnak tudta be a rendkívül szoros választási eredményt. Elmondása szerint politikai ellenfelei valóságos Facebook-hadjáratot folytattak, amire ő és csapata nem reagált. A következő választásokra vonatkozón levonta a tanulságot: „A Facebook-ra jobban oda kell figyelni.”

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában