E-töltőállomások

2024.07.31. 08:45

Elektromos töltőállomások létesítését hagyta jóvá a megyei közgyűlés

Rendes havi közgyűlését tartotta kedd délután a megyei önkormányzat képviselő-testülete. A napirenden levő valamennyi határozati javaslatot elfogadták.

Illusztráció

Forrás: Pexels

Ciucur Losonczi Antonius

Az egyik előterjesztés a nagyváradi körgyűrűt a metropolisz-körgyűrűvel összekötő majdani út (797 J) műszaki-gazdasági mutatóinak az elfogadására vonatkozott. Ez Váradcsehiből fog haladni a váradi Apateului utcáig. A megrendelője a megyei tanács és a nagyváradi önkormányzat által alapított Egyesület a Metropolisz-övezet Infrastrukturális Fejlődéséért. Tervezett hossza 5,7 kilométer és bruttó 59 millió lejbe kerül. Megyei út besorolása lesz, Várad területén a kisajátításokkal a polgármesteri hivatal, Szentandrás és Nagyürögd területén a megyei tanács foglalkozik. Augusztus közepéig közbeszerzési eljárást, ősszel nyertest hirdetnek, a műszaki terv kidolgozása után jövő tavasszal elkezdődhetnek a munkálatok, és ha minden az ütemtervnek megfelelően alakul, 2026 tavaszán átadhatják a forgalomnak.
Több tervezetnek is a tárgya elektromos töltőállomásoknak a létesítése volt megyei utakon (parkolókkal együtt), egyelőre ezen beruházások megvalósíthatósági tanulmányait szavazta meg a plénum. Az elképzelések szerint négy ilyen töltőállomás lesz: egy a biharszentandrási, egy pedig a fugyivásárhelyi körgyűrűn, és kettő a 795-ös megyei úton Nagyszalonta és Tenkegörbed között. A cél a légszennyezés csökkentése, a fenntartható mobilitás, valamint az elektromos gépjárművek infrastruktúra-hálózatának a kiépítése. Az egész projekt becsült értéke bruttó 1,8 millió lej, a finanszírozást európai uniós pénzforrásokból biztosítják a 2021–2027 közötti Észak-Nyugati Regionális Programon keresztül.
Egy másik határozat-tervezet arról szólt, hogy a megyei tanács írjon alá partnermegállapodást az Észak-Nyugati Regionális Fejlesztési Ügynökséggel annak érdekében, hogy a települések urbanisztikai dokumentációinak kidolgozása vagy aktualizálása gyorsabban haladjon. Az ülésvezető Mircea Mălan, a megyei tanács alelnöke elmagyarázta, hogy sok önkormányzat esetében gond van az általános településrendezési tervekkel (PUG). Van, ahol lejártak, míg máshol már évek óta húzódik ezeknek az összeállítása, és úgy tűnik, hogy soha sem ér véget a folyamat. Most azonban lehetőség nyílt európai pénzalapok lehívására, és ezért működne együtt a megyei tanács az említett ügynökséggel.
Hat előterjesztés menetrend szerinti távolsági buszjáratok  üzemeltetőinek a jóváhagyására vonatkozott, korábban a megyei tanács tenderpályázatot hirdetett ezen szolgáltatásra.
A gyűlés egyebek napirendi pontjánál Mircea Mălan tájékoztatta a tanácsosokat arról, hol tartanak és miért haladnak a vártnál lassabban a Tenkét Nagyszalontával összekötő megyei út korszerűsítési munkálatai, melyeknek befejezési határideje 2025 nyara. Elmondása szerint a beruházást hátráltatja, hogy a tulkai községi önkormányzat be akarja vezetni a víz- és csatornahálózatot Kávásd és Tulka falvakba. A tenderpályázatot újra meg kellett hirdetni, és csak a győztes kiválasztása után kezdődhet a kivitelezés. Ugyanakkor a tenkei, a tulkai és a feketebátori önkormányzatok az Anghel Saligny-program keretében finanszírozást nyertek a gáz bevezetésére. Erről azonban a megyei önkormányzat nem tudott, úgyhogy a járdák már elkészültek ott, ahol a gázcsöveknek kell áthaladniuk, hogy rá legyenek csatlakoztatva a háztartásokra. Most két lehetőség van: Tulka 2025. március 31-ig befejezi a víz- és csatornahálózat bővítését, hogy aztán a megyei tanács folytatni tudja az útkorszerűsítést, és közben Tenke és Tulka 2025. május 1-ig bevezeti a gázt. Viszont, ha ez a forgatókönyv nem valósul meg, akkor a gázcsövek a földfelszínen, tehát nem a járdák alatt, hanem felett fognak húzódni, ami költségesebbé teszi a befektetést, illetve településesztétikai szempontból is kevésbé elfogadható – fejtette ki Mălan.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában