Beruházás

2024.07.03. 16:11

Elkészült a piac nagycsarnoka

Újjáépítették a váradi nagypiac 2020-ban kiégett épületét. Ha véget érnek a bürokratikus eljárások, az árusok beköltözhetnek, és ismét megnyithatja kapuit a vásárcsarnok.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

Az uniós pénzből megvalósult beruházást a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal nemzetközi finanszírozású projektek menedzsment-igazgatósága irányította, és a létesítményt készülnek átadni a váradi piacokat üzemeltető közterület-fenntartónak – tudtuk meg Ovidiu Gulertől, a menedzsment-igazgatóság helyettes vezetőjétől. Ő elmondta, hogy a nagycsarnok épületét teljesen újjá kellett építeni, azaz új alapot kellett létrehozni, a külső téglafalakat helyre kellett állítani úgy, hogy azok megfeleljenek a megyei kulturális igazgatóság által kiadott jóváhagyásnak. Elkészült a bádoglemezekből álló tetőszerkezet is, ami, ha nem is az eredeti tetőszerkezet tökéletes kópiája, de hasonlít rá, tette hozzá Guler. A csarnok belsejében is megtörténtek a térkialakítások, például elhelyezték a standokat, amelyekben a kiskereskedők kínálhatják majd portékáikat. Az épületet geotermikus vízzel fogják fűteni, és az ehhez szükséges infrastrukturális munkálatokkal is megvannak. A csarnok környékét leaszfaltozták, úgyhogy már csak a bürokratikus eljárásoknak kell eleget tenni ahhoz, hogy használatba adhassák a létesítményt. Mindazonáltal Ovidiu Guler még nem tudta megmondani azt, hogy mikor fogják tudni használatba venni az árusok és a vásárlók a piacot.

Mint ismeretes, a nagypiacnak és környékének kereskedelmi központtá való átalakítása két különböző projekt keretében történik. Az első foglalja magában a 2020-ban leégett nagycsarnok újjáépítését, emellett pedig egy 50 férőhelyes felszíni parkoló kialakítását, a víztartály megépítését, valamint a behajtó kialakítását a Ghillányi/Cantemir út felől. A másik projekt keretében építenek a jelenlegi nagy piaccsarnok mellé egy új kereskedelmi központot, amely körülbelül akkora lesz, mint a Rogériuszi piac épülete, mondta Ovidiu Guler. Az új épület alatt kap helyet egy 161 férőhelyes mélygarázs. Szintén a második szakaszban építik meg a behajtókat, a gyalogos sétányokat és a zöldövezeteket.

Fotó: Ovidiu Guler

Ovidiu Guler érdeklődésünkre válaszolva elmondta, hogy az új épületet a nagycsarnok mellé építik meg, oda, ahol jelenleg működik a piac. Elmondta, hogy a második etap munkálatait addig nem lehet elkezdeni, amíg meg nem történik két ottani épületrész visszaminősítése. Ha megkapják a kulturális igazgatóság erre vonatkozó jóváhagyását, akkor a két épületrészt le lehet bontani, és kezdődhet az építkezés. Ovidiu Guler hozzátette, hogy amíg épülni fog az új vásárcsarnok, a kereskedők már használni fogják a mostani nagycsarnokot. A nagypiac újjáépítésének és az új ingatlannak a kivitelezői a Madlev Cons, az EUD Drumconstruct, a Campeador és a Constructorul Sălard cégek. A beruházás költségvetése 77.010.876 lej áfa nélkül, a kivitelezési időszak 12 hónap mindkét etap esetében. A projekteket a Románia–Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Programból finanszírozzák.

Fotó: Ovidiu Guler

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában