Fotó

2024.07.27. 10:05

Két tárlatnyitót is tartottak az EFA Egyesület szervezésében

Két fotókiállítás megnyitót is szervezett pénteken este az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület a várban. A Mezey Lajos Galériában a bosnyák Faruk Ibrahimovic, míg az EFA Kiállítási Központ Matei Stegerean Galériájában a török Șadiye Yilmaz Bilir alkotásait lehet megtekinteni.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

Tulajdonképpen három külföldi fotóművész volt jelen a vernisszázsokon, mivel Șadiye Yilmaz Bilirrel eljött a férje, Reha Bilir is, aki egy a váradihoz hasonló kiállítási központot vezet Konyában.
Az első vernisszázst a Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület, a Summit Agro Románia és a Körösvidéki Múzeum városi közgyűjtemény részlege közös szervezésében a várban működő Mezey Lajos Galériában tartották, ahol Faruk Ibrahimovic bosnyák fotóművész 44 alkotását állították ki. Tóth István fotóművész, az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület alapító-elnöke üdvözölte az érdeklődőket. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a galéria névadója, Mezey Lajos festőművész és Nagyvárad első fotográfusa volt. Elhangzott, hogy Tóth István néhány órával korábban a három fotóművésszel közösen kilátogatott Mezeynek a Rulikowski temetőben található síremlékéhez. A meghívottról elmondta, hogy Faruk Ibrahimovicot egy évvel ezelőtt ismerte meg a törökországi Konyában, egy nemzetközi fotóstalálkozón. Már akkor elhatározták, hogy eljön Váradra. Többször is beszéltek telefonon, e-maileket váltottak, s lám, összejött a tárlat „mert mindent lehet, csak akarni kell”, fogalmazott Tóth István.
Faruk Ibrahimovic is köszöntötte röviden a jelenlevőket, mint mondta, inkább a képei beszéljenek helyette. Azért annyit megjegyzett, hogy 60 éve fotóz, ezért ez a kiállítás retrospektívnek is nevezhető, s nincs egy kifejezett témája, illetve műfajilag változatos. Ezt a tárlatot augusztus 20-ig lehet megtekinteni keddtől vasárnapig 10-18 óra között, illetve a képeket az AIEFA és a Helyi Közszállítási Vállalat (OTL) által aláírt megállapodás alapján a digitális képernyővel rendelkező tömegközlekedési járműveken is vetítik.

Egy órával később Șadiye Yilmaz Bilir török fotóművész alkotásaiból nyílt időszakos tárlat a nagyváradi vár E épületének földszintjén működő EFA Kiállítási Központ Matei Stegerean Galériájában. A szervezők az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület (AIEFA), a Summit Agro Románia, valamint a Nagyvárad és a Régió Turizmusát Népszerűsítő Egyesület (APTOR- Visit Oradea). A 36 fotó a világ különböző egzotikus tájain készült. Tóth István kifejtette, hogy Șadiye a férjétől, Rehától tanult meg fényképezni, aki a mestere és mentora volt, s csodálatra méltó, hogy már a magukkal hozott kisfiúk is érdeklődik a fotóművészet iránt. Șadiye Yilmaz Bilir úgy fogalmazott: örül, hogy itt lehet, mert Várad „egy fantasztikus város”. Olyan fotókat hozott magával, melyek bejárták a világot, mert szeret utazni, barátságokat kötni, magyarázta. A tárlatot augusztus 28-ig lehet megtekinteni hétfőn és szerdán 14-18, kedden, csütörtökön és pénteken 10-14 óra közt, illetve a képeket szintén vetítik a digitális képernyővel rendelkező tömegközlekedési járműveken.
Mindkét ünnepségen Thurzó Sándor József brácsaművész végzett zenei szolgálatot, a Sola Fide Közösségi és Kulturális Egyesület képviseletében, a fordítói munkát Bozsódi-Nagy Orsolya látta el.

Fotó: Csíki János

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában