Tájékoztatás

2024.07.18. 20:52

Újabb összekötő út épül az agglomerációban

A folyamatban levő infrastrukturális jellegű projekteket ismertette a megyeházán csütörtök délután tartott sajtótájékoztatóján Ilie Bolojan megyei tanácselnök. Egy új összekötő út építéséről is bejelentést tett.

Forrás: Bihar Megyei Tanács

Ciucur Losonczi Antonius

Ilie Bolojan megyei tanácselnök bejelentette, hogy egy új összekötő út fog épülni a metropolisz körgyűrű és a nagyváradi körgyűrű közt, mely Váradcsehiből fog haladni a váradi Apateului utcáig. A megrendelője a megyei tanács és a nagyváradi önkormányzat által alapított Egyesület a Metropolisz-övezet Infrastrukturális Fejlődéséért. Tervezett hossza 5,7 kilométer és bruttó 59 millió lejbe kerül. Megyei út besorolása lesz, Várad területén a kisajátításokkal a polgármesteri hivatal, Szentandrás és Nagyürögd területén a megyei tanács foglalkozik. Augusztus közepéig közbeszerzési eljárást, ősszel nyertest hirdetnek, a műszaki terv kidolgozása után jövő tavasszal elkezdődhetnek a munkálatok, és ha minden az ütemtervnek megfelelően alakul, 2026 tavaszán átadhatják a forgalomnak – magyarázta az elöljáró.

Várad északi kijáratánál a kivezető utat a Remarkt melletti körforgalomtól egészen Bihar községig négysávosra bővítik. Ez a terv ugyan már régóta köztudott, de a tendert újra meg kellett hirdetni, és a megismételt eljáráson most ismét az Asfamix tette a legjobb árajánlatot nettó 30,7 millió lej értékben. A tervek szerint a következő három hónapban kidolgozzák a műszaki tervet és együttműködve az Országos Közúti Infrastruktúra-kezelő Társasággal (CNAIR) beszerzik a szükséges engedélyeket. Őszig első ütemben áthelyezik a közműhálózatokat, 2025 tavaszán elkezdődhetnek és ősszel befejeződnek a munkálatok. Közben jelenleg is dolgoznak a bihari körgyűrű azon részén, mely elkerüli a települést – ezt novemberben adják át a forgalomnak –, míg azt a három kilométer hosszú ágát, amelyik Hegyközpályi felé halad, jövő tavasszal avatják fel. Ősztől pedig egy újabb építőtelepre lehet számítani a Remark mellett, ahol egy közúti felüljáró épül majd egy éven keresztül, fejtette ki Bolojan.

Mint ismert, a metropolisz körgyűrű megépítése két részre bontva történik: Fugyivásárhely és Félixfürdő, illetve Félixfürdő és Nagyürögd közt. Utóbbi helyszínen a munkálatok előbbre tartanak, ezért egy nyolc kilométeres szelvényt (Nagyürögdtől Kardóig) szeptember első felében átadják a forgalomnak. A viadukt azonban akkorra még nem készül el. A másik útszakaszon, Fugyivásárhely és Félixfürdő közt négy-öt hónapos késésben vannak, ezért ez csak jövőre lesz felavatva. A nagyürögdi körgyűrű pedig várhatóan e hónap végén válik használhatóvá.

Az élesdi körgyűrű azon, 1,8 kilométer hosszú ágát, mely Nagyvárad felől menet a jobb oldalon halad Alsólugas határkörnyékétől egészen az Esküllőig vezető megyei útig, augusztus 2-án adják át a forgalomnak, míg az utolsó 500 métert, ahol jelenleg gázbevezetési munkálatok zajlanak, augusztus 20-án.

A fugyivásárhelyi körgyűrű egyik része
Forrás: Bihar Megyei Tanács

Mint portálunkon is beszámoltunk róla, lassan elkészül a fugyivásárhelyi körgyűrű, a használatba vételéig csak augusztus 15-ig kell várni. A belényesi körgyűrűt meghosszabbítják egy országos besorolású úttal, mely Drágánfalvától halad majd addig a megyei útig, mely Biharfüred felé vezet. Másfél kilométer hosszúra tervezik, a pénzforrást a megyei tanács költségvetéséből biztosítják. A jövő héten elkezdik összeállítani a műszaki tervet, az év végéig elfogadják a műszaki-gazdasági mutatókat. A jövő év elején kisajátítanak, és tavasszal elkezdődhetnek a kivitelezési munkálatok, melyeknek a megvalósítási időszaka egy év.

A sajtótájékoztatón elhangzott még az is, hogy jóváhagyták annak a négy közúti átjárónak, és szintén négy gyalogos aluljárónak a műszaki tervét, melyeket Nagyvárad agglomerációjában épít a megyei tanács, partnerségben a polgármesteri hivatallal és a CNAIR-ral.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában