Elismerések

2024.08.30. 18:26

Díjakat adtak át a magyar fotográfia napja alkalmából Nagyváradon

A magyar fotóművészet napjának szentelt két nemzetközi tárlat is nyílt Nagyváradon az elmúlt csütörtök este a várban működő EFA Kiállítási központban. Az alkotások október 6-ig tekinthetők meg, hétfőn és szerdán 14–18, kedden, csütörtökön és pénteken pedig 10–14 óra között, ingyenesen.

A szerző felvételei

Ciucur Losonczi Antonius

A kiállításokat a Nagyváradi Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület (AIEFA), a Summit Agro Románia és a MAFOSZ (Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége) szervezte, az UNESCO által elismert Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség (FIAP) égisze alatt.

 

Az első tárlat a szegedi székhelyű Kárpát-medencei Intézethez tartozó Kárpát-medencei Magyar Fotóművészeti Társaság (KMFT) tagjainak éves kiállítása. Az érdeklődőket Tóth István fotóművész, az AIEFA alapító-elnöke és a KMFT alelnöke köszöntötte, megelégedésének adva hangot, hogy csupán két évvel a társaság megalakulása után elérték már azt, hogy éves kiállítása nyílt a tagoknak. A Summit Agro Románia képviseletében dr. Dorin Popa arról beszélt, hogy vizuális művészetként a fényképezés a kommunikáció egyik eszköze és a megismerés egyik formája. Stanik István, a KMFT alelnöke és Magyar Házak Hálózat szakmai igazgatója dr. Szabó Pál Csaba, a Kárpát-medencei Intézet vezetőjének jókívánságait közvetítette. Ezután arról beszélt, hogy minden nemzet számára fontos, hogy felkutassa és megbecsülje kulturális értékeit. A fotográfia művészete is, mint ilyen, a nemzeti identitás egyik kifejezője, hogy aztán a partikulárisból kifejlődve egyetemessé váljon.

 

Tóth István arról számolt be, hogy a KMFT 54 tagjából 43-an küldtek be 122 pályamunkát. A zsűri 98 alkotást fogadott el, és 93-at állítottak ki a vándorkiállításon, melynek Várad az első helyszíne. Ezután egy-egy trófeát vehetett át Hátszegi Csaba, Kajtár Tibor, Fórián Andrea és Hős Norbert (nem mindegyikőjük volt jelen), és tizenkét Szathmári Papp Károly plakett lett kiosztva (Dobán Dorina, Guzsvány Réka, Lennert Géza, Mészáros Ödön, Moldován Mihály, Morvay-Szabó Edina, Ótos András, Ótos Annabella, Sólyom Ernő, Szabó Béla, Szabó Géza és Tímár Zoltán).  

A második vernisszázzsal a MAFOSZ-szervezetek éves tárlatát avatták, amelyet a határon túli és magyarországi MAFOSZ-tagszervezetek fotóművészeinek 45 alkotásából válogattak össze. A partnerszervezetek az AIEFA, a csíkszeredai F10, a révkomáromi Helios, a Homoród, a szegedi Kárpát-medencei Magyar Fotográfiai Társaság, a marosvásárhelyi Marx József Fotóklub, a csíkszeredai Prisma, a nagykárolyi Vénig László és a nagyváradi Varadinum Fotóklub. Nyitóbeszédet Horváth Imre fotóművész, a MAFOSZ elnöke mondott, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy azért augusztus 29-e a Magyar fotógráfia napja, mivel 1840-ben Vállas Antal akadémikus ekkor mutatta be az első magyar dagerrotípiákat. Ezek nem maradtak fenn, de a korabeli leírások szerint a Dunát és a budai várat ábrázolták. Ezután Horváth Imre bejelentette, hogy a tavalyi MAFOSZ Szalon pályázatot a Varadinum Fotóklub nyerte, s átadta a serleget ennek vezetőjének, Ovi D. Popnak.  

 

A zenei pillanatokról Thurzó Sándor József brácsaművész gondoskodott, a Sola Fide Közösségi és Kulturális Egyesület képviseletében. Az AIEFA és a Helyi Közszállítási Vállalat (OTL) közti megállapodás értelmében a képek a modern közlekedési járművek képernyőin is láthatók.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában