Megyei tanács

2024.08.29. 18:10

Közvitára bocsátották a metropolisz-körgyűrű északi szakaszának nyomvonalváltozatait

E havi rendes közgyűlését tartotta csütörtök délután a megyeháza dísztermében a Bihar megyei önkormányzat képviselő-testülete. Az Egyebek napirendi pontnál Ilie Bolojan megyei tanácselnök egy bejelentést tett.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius 

Az egyik megszavazott előterjesztés a nagyváradi repülőtér működési és szervezeti diagramjának az elfogadására vonatkozott. Ennek lényege, hogy 42 új állás létesül, melyek mind végrehajtói funkciók. Erre tulajdonképpen azért van szükség, mert jelenleg akut személyzethiánnyal küszködik a reptér – lapunk is beszámolt róla, hogy emiatt különféle problémák jelentkeztek, például összekeveredtek csomagok. Egy másik határozati javaslat a megyei könyvtár tevékenységével volt kapcsolatos: a plénum jóváhagyta, hogy 100 ezer lejt költsenek idén kiadott könyveknek a beszerzésére. Ezek azonban nem Váradra kerülnek, hanem a megyében működő 30 községi téka állományát gyarapítják. Ezzel kapcsolatos hír, hogy befejezték a biharszentandrási könyvtár felújítását, mely szeptemberben ismét látogathatóvá válik.
Egy másik tervezetnek az volt a tárgya, hogy a megye társfinanszírozza Stauceni városában egy kulturális-oktatási központ építését. Ez a település Kisinyov agglomerációjában található, a projekt összesen 1,2 millió euróba kerül, melyből 1 millió eurót a moldáv állam biztosít, 100-100 ezer eurót pedig a megyei tanács és a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal, magyarázta Ilie Bolojan.

Átment az a kérés is, hogy a megye igényelje Székelyhídtól azt, hogy egy kétezer négyzetméteres terület átkerüljön a város köztulajdonából a megyéhez, annak érdekében, hogy egy bekötőutat biztosítsanak az ipari parkhoz. Szintén az érmelléki településsel kapcsolatos, hogy elfogadta a plénum azt, hogy a Morii utca 16. szám alatti, a megye tulajdonát képező ingatlan földszintjén levő helyiségeket nyilvánosan elárverezzék azért, hogy postai és egészségügyi szolgáltatásokat lehessen igénybe venni bennük.   
A közgyűlés Egyebek napirendi pontjánál Bolojan egy bejelentést tett. Kifejtette, hogy szeptember 12-ig közvitára bocsátják a metropolisz-körgyűrű északi szakaszának nyomvonal-változatait, mely országút besorolású lesz. Megjegyezte azonban, hogy ezek még korántsem a végleges változatok abból a szempontból, hogy a részleteket még befolyásolják különféle, még jóváhagyásra váró közlekedési, környezetvédelmi és vízügyi engedélyek. Mindhárom variáns nagyjából 15–17 kilométer hosszú szakasz megépítését feltételezi. A kivitelezés költségeit lehetetlen megbecsülni, és kihívást jelent egyelőre még az is, hogy honnan szereznek támogatást a beruházásra.
Az első nyomvonal érintené Hegyalja lakott területét, és pluszkiadást jelentene egy viaduktnak a megépítése. A másodiknak az egyik alvariánsa Váradról kiindulva megközelítené Fugyit, a másik alvariánsa pedig megkerülné Hegyközszáldobágyot és Pályit, s így csatlakozna ahhoz a majdani úthoz, mely összeköttetést biztosít a bihari körgyűrűvel. A harmadik nyomvonal kikerüli Fugyit, később pedig Hegyalja egy lakatlanabb részén halad keresztül.
A hozzászólásoknál Borsi Imre Lóránt jelezte: az RMDSZ-frakció már a most lejáró mandátum elején leszögezte, hogy először be kell fejezni a metropolisz-körgyűrűt, hogy valóban körgyűrűről beszélhessünk. Ez volna a most közvitára bocsátott északi szakasz, melynek azt a nyomvonal-változatát, amely Hegyalja lakott területén haladna keresztül, elfogadhatatlannak tartja az RMDSZ.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában