Munkálatok

2024.08.09. 08:20

Megjöttek az ajánlatok a parkfelújításokra

Fotó: Alexandru Nițescu

Erdon-összeállítás

A nagyváradi önkormányzat májusban hirdetett tendert két váradi park, a Nagyvásártér, azaz a December 1. park és a Bunyitay liget (I. C. Brățianu park) korszerűsítésére. A két zöldövezet összterülete 14 hektár, a felújítás becsült összköltségvetése pedig 78.269.525 lej áfa nélkül. A két munkálatra határidőig összesen tizenhárom pályázatot nyújtottak be, tájékoztat közleményében a váradi polgármesteri hivatal; a Bunyitay liget felújítására hat, a Nagyvásártér korszerűsítésére hét ajánlat érkezett. A Sebes-Körös mellett lévő, hivatalosan I. C. Brățianu parknak hívott Liget felújítására pályáztak a Construcții Bihor, a Costa Voc, a Flodor Transcom, a Nord Conforest, a Procons Group és a Ro-Verde Landscaping cégek és ezek alvállalkozói vagy társcégei. Ennek a beruházásnak a becsült értéke 27.279.424 lej áfa nélkül. A Nagyvásártér felújítását vállalnák a Construcții Bihor, a Costa Voc, a Drumuri Bihor, a Gavella a Global Industrial, a Nord Conforest és a Ro-Verde Landscaping cégek és alvállalkozóik, illetve a munkálatra velük társult cégek. Ennek a beruházásnak a becsült költségvetése 50.990.101 lej szintén áfa nélkül. Az ajánlatok megnyitása után következik azok elbírálása, majd kihirdetik a tenderek győzteseit, akik aztán nekiláthatnak a parkfelújításokhoz.

Bunyitay liget

A polgármesteri hivatal sajtóközleménye emlékeztet arra, hogy a több mint 64 ezer négyzetméteres Bunyitay ligetet legutóbb a 2000-es évek elején újították fel. Jelenleg a parkban leromlott állagú zöldfelületek vannak, az utcabútorok sérültek, kopottak, megrongálódtak és a közvilágítási rendszer sem működik megfelelően. 

Fotó: Alexandru Nițescu

A felújítás során a parkban multifunkcionális sportpályákat és egy pump-track pályát építenek, valamint felújítják, illetve megjavítják a parkban már meglévő sportpályákat. A munkálatok részét képezi 298 hárs-, Douglas fenyő-, ciprus- és ámbrafa, valamint több mint 2.500 évelő növény és cserje, valamint fűfélék el- és beültetése. A tervek szerint egy rekreációs és gyermekjátszóteret is kialakítanak, továbbá lesz egy kalandpark kötélpályával, valamint egy mászóösvény fából készült akadályokból és fákra rögzített acélkötelekből. A parkban egy modern, öntisztító nyilvános WC is lesz.

Fotó: Alexandru Nițescu

Nagyvásártér

A Nagyvásártér teljes 7,8 hektáros területét is felújítják majd – olvasható a közleményben. A teljes területből a parkosított zöldterület közel öt hektárt tesz majd ki. A parkban lévő egyes ösvények átalakításával apró tereket alakítanak ki a Román katona szobra körül, valamint a Szakszervezetek Művelődési Háza előtti és mögötti övezetben. Ez utóbbi helyszínen a Francia hősök emlékműve körül alakítanak ki teret. A projekt további érdekessége a Személyiségek alléjának nevezett sétány kialakítása a Román katona szobra közelében lévő sétány mindkét oldalán. Itt az Emmanuel de Martonne francia földrajztudós mellszobrához hasonló alkotásokat helyeznek majd ki. A park délkeleti részén lesz egy inkább az idősek számára kialakított terület, ahova sakkasztalokat helyeznek ki, de fitneszeszközök is lesznek ott. 

Fotó: Alexandru Nițescu

A sétányok törött, kopott burkolatát porfírkőre cserélik, a kerékpár- görkorcsolya- és rollerutakat pedig leaszfaltozzák. A parkban új játszótér és szökőkút is lesz, illetve kialakítanak egy tiszafából épített amfiteátrumot, amelyet a diákok és a tanárok szabadtéri oktatási tevékenységekre használhatnak majd. A meglévő szökőkutat is felújítják és fényhatásokkal ellátott zenélő szökőkúttá alakítják át. A park korszerűsítése magában foglalja továbbá az utcabútorzat cseréjét, új öntözőrendszer bevezetését, a közvilágítási rendszer korszerűsítését, ugyanis a parkban LED-égős világítótestek lesznek. Kihelyeznek három öntisztító mosdót is. A parkban már meglévő faállomány mellé további 866 fát, mintegy 300 díszcserjét ültetnek el, és 21.450 négyzetméternyi területen évelő növények kapnak majd helyet.

Fotó: Alexandru Nițescu

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában