Vetítés

2024.08.27. 17:28

Ștefan Bănică Jr. és A gimisek Nagyváradon

A nagyváradi Körösvidéki Múzeum Tipografia de idei (Ötletnyomda) elnevezésű programjának keretében hívták meg Nagyváradra Ștefan Bănică Jr. közkedvelt színészt és zenészt.

Forrás: Facebook/Körösvidéki Múzeum

Pap István

A gimisek (Liceenii) a ’80-as évek második felének legnagyobb sikerű román filmje volt, ebben a műben tűnt fel a nagy román színész, Ștefan Bănică fia, aki egy csapásra országos sztár lett. A nagyváradi Körösvidéki Múzeum Ötletnyomda (Tipografia de idei) című kulturális programsorozatának keretében látogatott pénteken Nagyváradra a máig népszerű Ștefan Bănică Jr. színész és zenész, aki a Körösvidéki Múzeum nagy előadótermében beszélgetett dr. Gabriel Moisával, a múzeum igazgatójával. Utóbbi elmondta: az Ötletnyomda idén kiemelten foglalkozik azzal, hogy miképpen szórakoztak az emberek a ’70-es, a ’80-as és a ’90-es években, ebből a megfontolásból hívták meg a ’80-as évek egyik lesikeresebb román filmjének, A gimiseknek (Liceenii) a főszereplőjét. A találkozón Ștefan Bănică Jr. elmondta, hogy 38 évvel ezelőtt forgatták le a alkotást, de mindeközben senki nem gondolt arra, hogy ez több lesz, mint egy egyszerű film, amely már a bemutatója napján óriási sikert aratott, és amely valóságos jelenséggé nőtte ki magát. A fiatalok országszerte elkezdték utánozni a film hőseit, például elkezdtek fehér sportcipőben járni és lazára kötni a pionírnyakkendőt – tette hozzá Gabriel Moisa. Magáról a korszakról szólva a meghívott elmondta, hogy a ’80-as évek csak annyiban nem volt rút, hogy akkor voltak fiatalok, ezzel szemben elfogadhatatlan az a nyomor, ami akkor az országban uralkodott. „Nem tudom túltenni magam azon, hogy nem létezett a cselekvés szabadsága” – tette hozzá. Talán az is volt A gimisek című film sikerének az egyik magyarázata, hogy egy kis tiszta levegőt hozott az elnyomott emberek életébe, akik magukra ismertek a történet szereplőiben. Amúgy a film politikától teljesen mentes, ártalmatlan alkotás volt, nem volt benne semmiféle rejtett utalás – jegyezte meg a színész.
A továbbiakban a ’80-as évek ifjú generációja és a mai fiatalok közötti különbségekről esett szó. A két legfontosabb különbség Ștefan Bănică Jr. véleménye szerint az, hogy az ő generációja megélt két világtörténelmi jelentőségű változást, a kommunizmus bukását és az internet térhódítását, miközben a mai fiatalok már beleszülettek a globális világkorszakba. A másik fontos különbség pedig az, hogy a régiekkel ellentétben a mai fiatalok előtt számtalan választási lehetőség áll. Ezek miatt is „Elvesződött nagyon sok kulturális és történelmi igazodási pont, bár az igaz, hogy nekünk annak idején sokat hazudtak Románia történelméről”, mondta, de azonnal kiemelte, hogy nem szabad elítélni a mai fiatalokat, hanem nagyon fontos, hogy megértsük a problémáikat és dilemmáikat.
A színész válaszolt a közönség soraiból érkezett kérdésekre is. Egy fiatal lány arra volt kíváncsi, milyen tanácsokat adna a mai fiataloknak: „Tedd, amit érzel. Ne válassz olyasmit, ami nem tetszik, hogy később megbánd. Én sem úgy jártam a színházba és a koncertekre, mint valami munkahelyre. Szerencsés vagyok, hogy olyan munkát végzek, amit szeretek. Ez nagyon sokat számít. Ahhoz ragaszkodj, amiben hiszel, és ne ahhoz, amit mások mondanak neked!” – válaszolta Ștefan Bănică Jr. A valamivel több mint egyórás beszélgetés után levetítették A gimisek című filmet, ezt követően autogramosztással zárult a rendezvény.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában