Ünnepség

2024.09.09. 15:39

Becsengettek a Szacsvay Imre Általános Iskolában

Ünnepélyes keretek között kezdődött el az új tanév a nagyváradi Szacsvay Imre Általános Iskola mindhárom épületében szeptember 9-én, hétfőn.

Fotó: Vilidár Andrea

P. Nagy Noémi

Szolár Éva

Legkorábban a biharpüspöki Juhász Gyula Általános Iskolában gyűltek össze a diákok, szülők és tanítók, hogy együtt köszöntsék az új tanévet. Ezt követően a Körös utcai épületben tartották meg az ünnepélyes tanévnyitót. Ide 14 elemi osztály jár előkészítőtől negyedik osztályig. A szép sorban felsorakozó, egységes pólót viselő osztályokat, a tanítónőket és a megjelenteket Tăut Eliza igazgató köszöntötte, külön kiemelve az iskola kapuit először átlépő, megszeppent előkészítősöket (Mihuț Timea és Kovács-Istók Andrea, Popa Szomorú Edina és Takács Zsuzsanna, valamint Szilágyi Mária tanítók osztályai), az egy éve már a tudás erdejében barangoló elsősöket és a végzős évet elkezdő negyedikeseket. „A vakáció végén a gyermekek nem biztos, hogy teljes szívből várják az iskolát, ami a korán keléssel, tanulással jár, de a barátokkal való találkozást, a közös programokat, és mindazt a pluszt amit az iskola nyújt, azt bizonyára várják”– mondta el Tăut Eliza. A továbbiakban adminisztratív jellegű információkat osztott meg és azokat az eseményeket is felsorolta, amelyekre a szülőket is szeretettel várják ebben a tanévben is. A gyermekeknek kitartásban és sikerekben gazdag évet kívánt, a pedagógusoknak pedig türelmet és megértést a gyerekekkel szemben. A továbbiakban Tankó Zita, a magyar óvodai és elemi oktatásért felelős megyei szaktanfelügyelő köszöntötte a megjelenteket, kiemelve, hogy öröm a sok ismerős gyermekarcot látni, hiszen ez azt mutatja, hogy sok család magyar óvodából magyar iskolába íratta be gyermekét. A tanulóknak kitartást, bátorságot kívánt, a szülőket pedig támogató partnerségre kérte fel. A beszédeket követően a tanévnyitó ünnepség a diákok énekes-verses előadásával folytatódott. Végezetül pedig, a hagyományokhoz híven ezúttal is a negyedikes gyerekek által formált alagúton bújtak át a kisebbek, majd minden osztály saját termébe ment egy rövid beszélgetés idejére.

Fotó: Vilidár Andrea 

Az iskola főépületébe délelőtt tíz órától vette kezdetét az öt elemi és 12 gimnáziumi osztály tanévnyitó ünnepsége. A megjelenteket itt is elsőként Tăut Eliza igazgató köszöntötte hangsúlyozva a nap ünnepélyes, különleges jellegét: ünneplőbe öltözünk jelzést adva arról, hogy ez egy fontos esemény az életünkben. Külön köszöntötte mindegyik osztály, kiemelve az iskola kapuján először belépő előkészítős osztályt (Pozsár Melinda tanító vezetésével), valamint a három gimnáziumi kezdő osztályt (osztályfőnökök: Kiss Tünde, Csorba Krisztián, Füstös-Makár Ágnes). Felhívta a szülők figyelmét az iskolanap időpontjára, melyet Biharsályiban szeptember utolsó szombatján fognak megtartani. A tanközösség életét befolyásoló új szabályokról elmondta: az okoseszközök tanórák előtti leadása immár miniszteri megerősítést kapott, ezért kötelezően mindenki az osztályok falára felfüggesztett fehér szekrényben kell elhelyezze azt, de oktatási céllal továbbra is használhatók. Az igazgató köszöntőjét a nagyváradi helyi rendőrség képviseletében megjelent Popa Casian rendőrtiszt ünnepi gondolatai követték, aki az oktatási és a hatóságok együttműködéséről beszélt, különös tekintettel olyan területekre, mint az iskolai zaklatás és agresszió. Az ünnepség végén Rusz Csilla tanító irányításával az elemi osztályok közös versmondása következett, majd Nagy Léda harmadik osztályos tanuló egy népdalcsokorral, Tőtős Hunor negyedikes diák szavalattal köszöntötte az előkészítősöket, ezt követően pedig a szintén negyedikes Kovács Jázmin furulya-előadással örvendeztette meg a megjelenteket.
 

Fotó: Vilidár Andrea 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában