Tervek

2024.09.04. 15:40

Fokozná a város kulturális életében való jelenlétét a művészeti líceum

A Nagyváradi Művészeti Líceum magyar tagozatán 284 belsős és 60 külsős diák kezdi meg a 2024–2025-ös iskolai évet a jövő héten. A tanévnyitó ünnepséget szeptember 9-én, hétfőn 10 órától a Petőfi-park melletti épület udvarán tartják, esős időjárás esetén a díszteremben.

Fotó: Alexandru Nițescu

Ciucur Losonczi Antonius

Nagyvárad kulturális életében ezután is szeretne aktív szerepet vállalni a művészeti líceum, sőt, ha lehet, még jobban növelni a jelenlétét – nyilatkozta portálunknak Nagy Gabriella igazgatóhelyettes. „Ahogy mondani szoktuk, a Művészeti több mint suli, hiszen az iskola arculatához tartozik az is, hogy a fellépéseinkkel gazdagítjuk, színesítjük a városban zajló különböző nyilvános rendezvényeket, emeljük ezek színvonalát” – fogalmazott. Példákként említette, hogy éppen a héten az iskola egyik tanárának, Jankó-Szép Noéminek kiállítása nyílt a római katolikus püspöki palota második emeletén, mely vernisszázson egy másik oktatójuk, Mircescu Georgiana fuvolázott. Ősszel pedig ismét ott lesznek a nagy népszerűségnek örvendő Muzsikál az erdő rendezvényen, s általában a nemzeti megemlékezésekre, ünnepségekre (október 6., március 15.) is készülnek valamilyen műsorral.

Az elmúlt tanévben a Művészeti is sikerrel pályázott a Smartlab-projektre. A nyár folyamán elhelyezték a berendezéseket a Menumorut (Széles) utcai épületben található teremben, és a héten az oktatókat is kiképezték az eszközök használatára. Egy interaktív táblát és egy digitális zongorát átszállítanak majd a Petőfi-park melletti épületbe, de amúgy nem fog problémát okozni az, hogy a labor a Széles utcaiban van, mivel a 11., 12. osztályos diákok a szakóráik miatt úgyis át szoktak menni oda. „Jó az iskolai közösség, mind a diákok, mind a tanári kar tekintetében, és reményeink szerint ez fogja meghatározni a most kezdődő tanévet is” – magyarázta Nagy Gabriella.

Ami az infrastrukturális jellegű beruházásokat illeti, a nyár végén a polgármesteri hivatal arról értesítette a művészeti líceumot, hogy aláírták a finanszírozási szerződéseket a Petőfi-park melletti épületre vonatkozóan, ezért arra számítanak, hogy valamikor a tanév folyamán elkezdődnek majd a felújítási munkálatok. Ezeket szakaszosan fogják végezni, nem kell tehát elköltözni máshova.

Az újdonságnak számító büntetőszobával kapcsolatban Nagy Gabriella kifejtette: bár a törvény előírja, hogy kell ilyen, a Művészetiben valószínűleg nem lesz szükség ennek használatára, mert a diákok a szakórákon ki tudják élni kreativitásukat, szereplési vágyukat, le tudják vezetni az energiáikat. Megjegyezte: amúgy nagyon szomorúnak és rossz üzenetnek tartja azt, hogy például azért küldjenek egy gyermeket a büntetőszobába, hogy ott olvasson, hiszen olvasni öröm kellene, hogy legyen, nem büntetés. Ugyanakkor véleménye szerint ez egy kicsit kirekesztő intézkedés, és a konfliktusos helyzeteket lehetőleg tudni kell kezelni az órán. „Mert közösségben élünk, és ha valaki nem tud egy órán viselkedni, akkor más élethelyzetekben sem fog tudni, ahol nincsenek úgynevezett büntetőszobák” – fogalmazott Nagy Gabriella. Ami pedig a mobiltelefonok használatát illeti, a Művészetiben az 5–8. osztályokban már tavaly is elvették ezeket reggel a diákoktól, bezárták a szekrénybe, és az órák végén visszaadták nekik, mert benne van az iskola belső szabályzatában. 9–12-ben pedig vagy kitették a telefonokat az asztalra, vagy lezárva a táskákban maradtak. Nem volt tehát eddig sem megengedve az öncélú telefonozás.

Ahogyan eddig is, 5–8-ban évfolyamonként egy-egy osztály marad, míg 9–12-ben két-két osztály. Idén meglepő módon inkább a zeneszakon volt nagyobb konkurencia. Mindenhol beteltek a helyek, középiskolai szinten indul egy vegyes, félig zene, félig műépítész osztály, és külön egy képzőművészet szakos. A zongora katedrára érkezett két új tanár, Salánki Enikő és Bajnai Hajnal, a rajz katedrára pedig Nagy Kinga és Galambos Dávid – tudtuk meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában