Határozat

2024.09.10. 15:02

Kifelejtettek a tenderből egy közúti csomópontot

Illusztráció

Forrás: Pixabay

Érdekes határozatot fogadott el a napokban a román kormány: jóváhagyta az észak-erdélyi autópályához Hagymádfalvánál csatlakozó közúti csomópont műszaki-gazdasági mutatóit, melyet nemes egyszerűséggel kifelejtettek a két legutóbbi közbeszerzési eljárásból. Magában a kormányhatározatban az áll, hogy a közúti csomópont megépítését már a 2016-ban elkészített megvalósíthatósági előtanulmányban szükségesnek látták. Ennek ellenére nem iktatták be a Bihar és Bisztraterebes közötti autópálya-szakasz kivitelezésére vonatkozó tenderbe. A most elfogadott határozattal a kormány jóváhagyja azt, hogy megépüljön az említett csomópont Hagymádfalvánál az 1P országút kereszteződésénél, ez az országút Pusztaújlakig vezet. „A beruházás összértéke 103,9 millió lej és megvalósítási időszak 12 hónap. A közúti csomópont hossza 3,628 kilométer lesz” – olvasható a kormány által a határozat elfogadása után kiadott közleményben, melyből kiderül, hogy a beruházást vissza nem térítendő uniós anyagi támogatással akarják megvalósítani, kiegészítve az állami költségvetés és a Szállításügyi Minisztérium hozzájárulásaival.
A kormánydöntést megalapozó indoklásban az áll, hogy „a csomópont szükségességét a 2016-ban elvégzett előzetes megvalósíthatósági tanulmányban állapították meg, amely a meglévő autópályák új csomópontjainak helyét és építését elemezte. (...) Jelenleg az A3-as autópályán az 1P csomópontnál, amely keresztezi az autópályát, nincs semmilyen felhajtó az autópályára”. Mindamellett, hogy már 2016-ban megmutatkozott a csomópont szükségessége, ennek kivitelezését nem iktatták be sem a 2020-ban kiírt pályázatba (ezt a Trameco, a Drumuri Bihor, a Drum Asfalt, a Vahostav és a Water Drillings cégek konzorciuma nyerte meg, mely szerződést később felbontottak), sem pedig a 2022-es tenderbe (ennek nyertese a Precon Transilvania és a Citadina 98 cég lett, amelyek jövő év májusára kapták meg a kivitelezés megkezdését engedélyező rendeletet). 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában