Időjárás

2024.09.10. 11:00

Porördög kavargott Nagyvárad határában

Forrás: Meteoplus/Facebook

Látványos természeti jelenséget kaptak lencsevégre Nagyvárad határában az elmúlt hétvégén: a város Őssi negyedét övező mezőgazdasági területen hatalmas porördög keletkezett. A tölcsérszerű jelenséget vasárnap délután fél három körül észlelték. „Ezek a porörvények rövid ideig tartanak, és nem jelentenek veszélyt, nem tornádók, amelyek jelentős károkat okoznának” – nyilatkozta az Ebihoreanulnak Alex Trandafir klímaszakértő. 


„A porördögök, más néven boszorkánytölcsérek az erős besugárzás miatt felforrósodó felszínen jönnek létre, aminek most kedvez a súlyos aszály, az erősen kiszáradt talaj. A felszínen a környezetéhez képest alacsonyabb légnyomású terület alakul ki, ami körül örvénylő mozgás jön létre, ez felkapja a port. A legtöbb esetben veszélytelenek, de ha nagyra nőnek, képesek néhány könnyebb tereptárgyat felkapni, akár arrébb repíteni” – írja az idokep.hu.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában