Turizmus

2 órája

Új beruházásokkal csalogatnák a turistákat az üdülőhelyekre

Az idén eddig valamivel kevesebb látogatója volt Félixfürdőnek és Püspökfürdőnek a tavalyi év hasonló időszakához képest, emiatt egyesek máris a vészharangot kongatják. A szentmártoni önkormányzat a közeljövőben jelentős beruházásokat tervez megvalósítani a turisták odavonzása érdekében.

Fotó: Alexandru Nițescu

BN-összeállítás

Félixfürdő és Püspökfürdő üdülőtelepeket évről évre egyre több turista látogatta. Ebből a szempontból a csúcsév a tavalyi, 2023-as esztendő volt, amikor mintegy 300 ezer látogatója volt a két üdülőtelepnek. Éppen ezért hatott hidegzuhanyként a legutóbbi statisztikai felmérés, mely szerint idén január és június között 100.600 látogatója volt a két üdülőtelepnek, közel 3600 fővel kevesebb, mint a tavalyi év hasonló időszakában, ami 3,5 százalékos csökkenést jelent. Cristian Laza, Szentmárton község polgármestere szerint az év végéig behozzák majd a lemaradást, és idén is meglesz a 300 ezres látogatói szám. A helyi turisztikai vállalkozók mindazonáltal attól félnek, hogy ez a kicsi, lényegében stagnálásszerű csökkenés nehogy trenddé váljon, mert az hosszabb távon végzetes lehet a vállalkozásaik számára.

Fotó: Alexandru Nițescu

A csökkenésnek, de legalábbis a stagnálásnak több oka van. „Országos tendencia a belföldi turizmus visszaesése. Ez az apokaliptikus hangulat az ukrajnai háborúval és a jövő évre bejelentett válsággal sok nyaralót arra késztetett, hogy külföldi úti célokat válasszon” – nyilatkozta Cristian Laza. A kedvezőtlen tendencia másik oka a romániai infláció, amely a legmagasabb az EU-ban, ellentétben más európai országokkal, ahol az árak még csökkentek is. Ráadásul Románia azt a benyomást kelti, mintha drága úti cél lenne, pedig más európai országokhoz, például Görögországhoz, Olaszországhoz és Spanyolországhoz képest az itteni szállodák olcsóbbak. Mindemellett kevesebb külföldi turista látogat manapság Félixfürdőre és Püspökfürdőre, mint a korábbi években. A szállodatulajdonosok nyilvántartásai szerint a két üdülőhelyen a nyár folyamán átlagosan 80 százalékos volt a szálláshelyek telítettsége. Ez csaknem 20 százalékkal alacsonyabb, mint a tavalyi év azonos időszakában, aminek fő magyarázata az, hogy ebben az évben kevesebb külföldi turista érkezett. „Félixfürdő hagyományosan Németországból, Izraelből és a skandináv országokból érkező nyaralók úti célja volt, de idén ezeknek a látogatóknak a száma is alacsonyabb volt, mint más években” – nyilatkozta Răzvan Pîrjol, a legnagyobb helyi szállodaüzemeltető, a SC Turism Felix igazgatója. Ahhoz, hogy fenntartsák a turisták érdeklődését Félixfürdő és Püspökfürdő iránt, mindig valamilyen újdonsággal kell előrukkolni, mondta Pîrjol.

A SCT Felixnél most azon gondolkodnak, hogyan aknázhatók ki az októbertől decemberig és januártól márciusig tartó „szezonvégek”. „A nyár jól le van fedve. A Venus strandon például hétköznapokon naponta több mint 2600 látogatónk van, hétvégén pedig 4600 fölé megy a látogatók száma. Nem nyári stranddá akarjuk változtatni az üdülőhelyeket, hanem a nyári szezonon kívülre is ki akarjuk terjeszteni a működésüket” – fejtette ki Pîrjol. Az SCT Felix a wellness-turizmust akarja fejleszteni, ami nem időjárásfüggő. Ebben nagy segítséget nyújthat az itteni termálvíz és a kedvező éghajlati viszonyok is, ami például sok sportolót ösztönöz arra, hogy ide jöjjön edzőtáborba. A SCT Felix másik terve az, hogy három szállodájára – International, Thermal és Nufărul – jogbérleti szerződést kössön (franchise) egy vagy több nemzetközi szállodalánccal, amelyek képesek lennének fejleszteni ezeket az ingatlanokat. Az igazgató elárulta, hogy hamarosan nyélbe ütik az első szerződést és még az idei szezon lejárta után megkezdődik az egyik szálloda felújítása.

Új projektek

A szentmártoni önkormányzat sem akar lemaradni az üdülőtelepek fejlesztéséről, annál is inkább, mert Cristian Laza elmondása szerint az önkormányzat célkitűzése az, hogy az üdülőtelepek elérjék az évi 500 ezres látogatószámot. Ez azért is reális terv, mert „Egyetlen romániai üdülőhely sem rendelkezik olyan növekedési potenciállal, mint Félixfürdő, ahol egész évben működhet a turizmus. Ezért készítünk elő új projekteket” – fogalmazott Laza. Miután befejezték a két üdülőhely központjának a felújítását, a szentmártoni önkormányzat a zöldterületek helyreállítására készül. „Van egy ötmillió eurós finanszírozásunk Félixfürdő, Betfia, Váradcsehi, Kardó és Szentmárton zöldövezeteinek az újjáépítésére. Most a tulajdonjogi kérdéseket rendezzük, hogy decemberre megszervezhessük a pályázatot” – fogalmazott az elöljáró. A polgármesteri hivatal egy kalandpark építését is tervbe vette a félixfürdői erdőben, ahol kötélpályákat alakítanak majd ki. A 300 ezer euróra becsült beruházást a helyi költségvetésből finanszírozzák majd. „Keressük a módját annak, hogy átvegyük az erdőt a Romsilvától, vagy ha ez nem lehetséges, akkor partnerséget kössünk. A munkálatok a jövő év elején kezdődhetnének, és a park legkésőbb 2026-ban már működhetne” – vázolta a terveket Laza. A helyi önkormányzat legnagyobb projektje azonban egy 10 hektáron elterülő aquapark építése a Félixfürdő és Püspökfürdő közötti dombon, amelyre az Operatív Szektoriális Programból hívna le támogatást az önkormányzat. „Remélem, hogy az év végéig aláírjuk a finanszírozási szerződést, a tényleges munkálatok pedig 2025-ben kezdődnek” – mondta a polgármester. A több mint 40 millió euróba kerülő, 5000 férőhelyes aquapark a legnagyobb lenne a térségben, és 2026-tól kezdődően fokozatosan épülne meg. „A projekt szerint a különböző mélységű medencékkel és csúszdákkal felszerelt aquaparkban tenisz- és röplabdapályák is lesznek, a szomszédságában pedig vidámpark fog működni” – árulta el a részleteket Cristian Laza.

Fotó: Alexandru Nițescu

A szentmártoni önkormányzat a váradi példát követve jövőre be akarja vezetni a többletadót a rossz állapotban lévő ingatlanok tulajdonosaira, mert ezek az épületek rontják az üdülőtelepek kinézetét. Ezek közül is kirívó példa a Micula testvérek tulajdonában lévő Crișana szálloda, amely ma már olyan, mint egy romhalmaz. „A két üdülőhelyen körülbelül tíz épület van, amelyek sürgős rehabilitációra szorulnak. A tulajdonosokat ősszel értesítjük, és ha nem tesznek lépéseket a munkálatok megkezdésére, akkor a jövő évtől 500 százalékos többletadóval sújtjuk őket” – jelentette ki a polgármester. Nem ilyen egyszerű a helyzet a Félixfürdő központjában lévő romos ingatlanok kezelése, ezek ugyanis műemléképületek. „Jelenleg azt tanulmányozzák, hogy fel lehet-e még újítani ezeket, vagy vissza kell-e vonni a műemléki besorolást” – mondta a polgármester. Ide tartozik az is, hogy a Váradszentmártoni Helyi Tanács úgy döntött, az idei évtől megtiltja a tömbházak építését Félixfürdőn és Püspökfürdőn, hogy megóvják a két üdülőhely arculatát.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában