Beszámoló

4 órája

A szüret ünnepét tartották Hegyközpályiban

Tarsoly Normen

A hagyományokhoz hűen idén is megtartották a szüreti mulatságot Hegyközpályiban október 5-én, szombaton. Az esemény délelőtt 10 órakor kezdődött a helyi református templomban, ahol Köteles László lelkipásztor hálaadó istentiszteletet tartott. Prédikációjában a közösségi összefogás és a hála fontosságára helyezte a hangsúlyt. Az igehirdetés után Köteles László felkérte a jelenlévő közösségi vezetőket, hogy osszák meg gondolataikat a résztvevőkkel.

Elsőként Somogyi Lajos polgármester kapott szót, aki a hagyományok ápolásának fontosságát hangsúlyozta, és kiemelte, hogy ezek az értékek erősítik meg a közösség összetartását és identitását. Ezt követően Cseke Attila szenátorjelölt szólt a hallgatósághoz, beszédében a magyar hagyományok továbbörökítésének jelentőségét emelve ki. Kiemelte, hogy a közösség legfontosabb feladata a kultúra és az értékek átadása a jövő nemzedékeinek, hiszen ez biztosítja a nemzeti identitás fennmaradását és a közösség összetartozását.

Az istentisztelet után a fiatalok elindultak hívogatni, feldíszített szekereken. A kultúrház előtt a szülők és érdeklődők előtt mutatták be a nyitótáncot, majd folytatták a hívogatást a hegyközpályi termelői piacon. Innen szekérre szállva Hegyközszáldobágy felé vették az irányt, majd Hegyközújlakra, Hegyközcsatárba is eljutottak, végül visszaértek Pályiba, ahol befejezték a körutat. Minden településen sokan fogadták őket, gazdagon terített asztalokkal és nagy örömmel.

A nap folyamán tizenhárom táncospár hívogatott, akik saját maguk alakították a koreográfiát, hogy a hagyományokat megőrizzék. Molnár Kitty segítette a gyerekeket a felkészülésben. A hívogató szövegeket Rațiu Răzvan, Rațiu Florin és Tóth Kristóf felváltva olvasta fel a nap során. A karavánt, amely öt szekérből állt, Szabó Dóra lovas is kísérte.

Az ünnepség az esti órákban a kultúrházban folytatódott, ahol izgatottan várták az éjféli táncot, amivel a fiatalok minden évben meglepik a közönséget. Amikor elérkezett az éjfél, a gyerekek látványos táncbemutatóval kápráztatták el a jelenlévőket, amit hatalmas tapsvihar követett. Végül Tóth Renáta, a szülők nevében, köszönetet mondott mindenkinek, aki hozzájárult a mulatság sikeréhez. A mulatság hajnalig tartott, erősítve a magyar közösség összetartását és hagyományainak életben tartását. Akik szeretnék megtekinteni a szüreti ünnepségről készült felvételeket, a Hegyközpályi község közösségi oldalán, a Facebookon találhatják meg őket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában