Beszámoló

2 órája

Élménydús kiránduláson vettek részt a szacsvays diákok

A Szacsvay Imre Általános Iskola 8. C osztályos diákjai és tanárai, valamint az RMDSZ váradi Nőszervezetének néhány tagja autóbuszos kiránduláson vettek részt október második hétvégéjén Nagykároly–Kaplony–Szatmárnémeti–Erdőd–Nagybánya–Koltó–Misztótfalu–Érmindszent útvonalon.

Pásztor Gabriella

Az indulás utáni első mozzanat a kiránduló lányok köszöntése volt, ugyanis október 11. a lánygyermekek világnapja, melyet tavaly ünnepeltünk meg először. Alulírott, az RMDSZ váradi Nőszervezetének elnöki minőségemben köszöntöttem a diáklányokat, akik a kis ajándék mellé azt a jótanácsot kapták, hogy a kirándulás során éljenek azzal a lehetőséggel, hogy a nőszervezet tagjait kérdezzék a pályájukról, a meglátogatandó múzeumokban pedig figyeljék meg ezeket a különleges munkahelyeket, ahol – mint későbbiekben be is bizonyosodott – sok muzeológus kutató munkát (is) végez.

A nagykárolyi Károlyi-kastélyban a muzeológus nagyon részletes tájékoztatást tartott, örömmel néztük végig a kiállítási tárgyakat, a viaszbábuk mindenkinek elnyerték a tetszését, akárcsak a nagyon rendezett kastélypark. Ady Endre és Marchiș Otilia szobránál Nagy Viktória diákunk beszélt a két költő barátságáról. Kafka Margit emléktáblájánál említésre került az írónő Színek és évek című regénye. Fazekas Dávid diákunk Kölcsey Ferenc szobráról referált, Jakab Bálint pedig Petőfi és Júlia nagykárolyi találkozásáról. Kaplonyban nagyon érdekes bemutatót hallgattunk meg a római katolikus templomról, illetve a Károlyi nemesi családról. A cinteremben megcsodáltuk az egy tömb Carrara-i márványból kifaragott feszületet, melyet fél éven keresztül szállítottak Olaszországból Kaplonyba – ökrös szekéren! A kriptát és a templomot a híres Ybl Miklós tervezte. Szatmárnémetiben a püspökség épületében elmondták az Erdődről behozott oltár történetét, mely előtt 1846. szeptember 8-án Petőfi Sándor és Szendrey Júlia örök hűséget fogadtak egymásnak. Erdődön ugyancsak sok látnivaló volt a felújított várban. Petőfi és Júlia viaszbáb alakjaitól indult a túra (róluk Kiss Botond diákunk beszélt), de a muzeológus mesélt Kinizsi Pálról s a település alatt húzódó alagútrendszerről is.

A koltói kastély nagyszerű élmény volt. Az EU-s pályázatnak köszönhetően felújított kastély minden korosztályhoz tartozó látogatót lenyűgözött, akárcsak a muzeológus színes, érdekes ismertetője. Megtekintettük a település múltját bemutató tárlatot, a Telekiektől kapott bútorokat, a néprajzi részleget. Teleki Blankáról (1806-1862), a magyar nőnevelés egyik úttörőjéről is olvastunk egy összeállítást: 1846-ban magyar tanítási nyelvű leánynevelő intézetet állított fel Pesten, ami az első középfokú leányiskola volt Magyarországon. A kastély parkjában Petőfi és Júlia 1998 óta áll (Pogány Gábor Benő alkotása), és mindenkit lenyűgöz. Handlery Viktor diákunk ismertetője után Molnár Júlia színésznő, a nagyváradi Nőszervezet alelnöke Petőfi-verset szavalt, majd közösen elmondtuk a világirodalom egyik legszebb szerelmes versét, a Szeptember végén-t.

 

Szombat reggel Nagybánya óvárosában körbejártuk a nagybányai festőiskola tagjainak szoborcsoportját (Deák Árpád alkotása), amelyről Jámbor Olivér diákunk tartott ismertetőt, majd elmentünk az István-toronyhoz, és a diákok megszólaltatták a katolikus templom mellett kiállított harangokat. Kurut Márk diákunk beszélt Nagybányáról és Németh Lászlóról (1901–1975), a város híres szülöttéről, a Kossuth-díjas íróról, orvosról, akinek nevét viseli a város magyar tannyelvű középiskolája. Misztótfaluban Orbán tiszteletes úr nemcsak Misztótfalusi Kis Miklós nyomdász életútját mutatta be szülőfalujától Amsterdamig. Az emlékház előtti mellszobornál, mely Deák Árpád alkotása, Pete Bernadett diákunk olvasta fel a Kolozsváron nyomorultul elhunyt Kis Miklósról szóló jegyzeteit. Érmindszenten, a nádfedelű szülőházban Bimbó Boglárka diákunk beszélt Ady Endréről. A kiállított anyagok megtekintését követően játékos összefoglalót tartottunk. Megállapítottuk, hogy ez a remek kirándulás számos új információval, sok élménnyel gazdagított bennünket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában