Választás

3 órája

Érvényesítette Székelyhíd újraválasztott polgármesterének mandátumát a bíróság

Érvényesítette Székelyhíd egyetlen többletszavazattal újraválasztott polgármesterének mandátumát a Margittai Bíróság, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) bejelentette, hogy megóvta a döntést – számolt be szombaton a Krónikaonline közéleti portál.

Forrás: Facebook

MTI

Béres Csaba (a képen), a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelöltjeként egyetlen szavazattal győzte le kihívóját, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) által indított Boros Dávidot a június 9-i előrehozott romániai helyhatósági választásokon. A román központi választási bizottság (BEC) elutasította Borosnak a választások megismétlésére vonatkozó kérését.

Boros Dávid és az EMSZ ezután bírósághoz fordult, és választási csalás gyanúja miatt Béres mandátumának érvénytelenítését kérte. A Margittai Bíróság pénteken hozott alapfokú ítéletében elutasította a keresetet. A döntés nem jogerős, két napon belül meg lehetett azt fellebbezni

Az alapfokú bírói döntést az újraválasztott elöljáró ismertette Facebook-oldalán, bejegyzéséhez az ítéletet is csatolta. „Remélem, ezt követően az ellenzék is abbahagyja a hazugságok terjesztését és a hangulatkeltést – azt azért senki nem gondolhatja, hogy a bíróság az én irányomban lenne elfogult” – írta Béres Csaba. Ígérte, polgármesterként azokért is dolgozni fog, akik nem reá szavaztak.

Csomortányi István, az EMSZ ügyvezető elnöke közölte: a párt megóvta a Margittai Bíróság döntését, mivel „teljesen világos az, hogy június 9-én olyan durva választási csalások történtek, amelyek miatt a jelenleg ismert eredmény nem a valós” – idézi a politikust a Krónika. A párt Bihar megyei szervezetének Facebook-oldalán közzétett videóban Csomortányi arra is rámutatott: „az ügynek koránt sincs vége”, bűncselekmény gyanújával az ügyészség is nyomoz, valamint a nagyváradi táblabíróságon is zajlik egy peres eljárás a választási bizottság határozatainak érvénytelenítéséért.

Az érmelléki kisvárosban egyébként a szavazatok megszámlálása után Boros Dávid vezetett kilenc szavazattal. Béres Csaba a voksok újraszámlálását kérte, ennek eredményeként lett ő a győztes egyetlen többletvokssal. Az EMSZ jelöltje ezután a megyei és a központi választási bizottságnál (BEC) is megóvta az eredményt, de elutasították a fellebbezést, mivel a BEC indoklása szerint nem tudta bizonyítani állítását, miszerint választási csalás történt.

A Krónika a napokban arról írt, hogy Székelyhídon a lakosság egy része is elégedetlen a választási eredménnyel, és aláírásgyűjtés zajlik egy, az újraválasztott elöljáró leváltását célzó referendum kiírásáért.

Az RMDSZ-es Béres Csaba 2008 óra Székelyhíd polgármestere, előtte ifjúsági szervezetekben tevékenykedett, többek között a Kolozsvári Magyar Diákszövetség (KMDSZ) elnöke volt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában