Marad a terv

3 órája

Lebontják a tervek útjában álló házakat

A nagyváradi önkormányzat nem adta fel terveit és elvégzi a Simion Bărnuțiu utca meghosszabbítását az Oneștilor és a Vitéz (Decebal) út között. Teszi mindezt annak ellenére, hogy korábban pert vesztett azoknak az ingatlanoknak a tulajdonosaival szemben, akiknek épületeit le kell majd bontani a beruházás megvalósításához.

Forrás: ebihoreanul.ro

Pap István

A nagyváradi önkormányzat évekkel ezelőtt meghirdette azt a tervét, hogy meghosszabbítsa a Simion Bărnuțiu utcát annak belvárosi, régen Damjanich János utcának nevezett szakasza, illetve az Őssiben lévő Oneștilor utca között. A megvalósítást akadályozta a Vitéz (Decebal) úton és a William Shakespeare utcán lévő három ingatlan, egy lakóház, egy autószerelő műhely és egy ipari csarnok, melyeket a városnak meg kell szereznie a beruházás megvalósításához. Az ingatlantulajdonosok azonban beperelték a várost és nyertek is. A vesztes pert követően Florin Birta polgármester még 2022 februárjában azt nyilatkozta, hogy akkor egysávos utat építenek, mert ahhoz nincs szükség az ingatlanok kisajátítására. Úgy tűnik azonban, hogy időközben meggondolta magát, mert a csütörtöki helyi tanácsülésre már egy olyan terv volt beterjesztve, ami kétsávos út építését irányozza elő, méghozzá a szóban forgó ingatlanok kisajátításával együtt.
A tanácsülést megelőző sajtótájékoztatón az elöljáró kifejtette: „Az autószerviz tulajdonosai azért nyerték meg a pert, mert akkoriban a nagyváradi polgármesteri hivatal nem rendelkezett a beruházás megvalósításához szükséges várostervezési tanulmányokkal. Miután értesültünk a bírósági ítéletről, kezdeményeztük egy Övezeti Városrendezési Terv elkészítését, amelyet a helyi tanács megvitatott és jóváhagyott, így minden urbanisztikai tanulmányunk megvan ahhoz, hogy ezt a projektet megvalósíthassuk” – mondta Birta. Az elöljáró hozzátette, hogy első körben vásárlás útján próbálják megszerezni a beruházás útjában álló ingatlanokat, és csak akkor folyamodnak a kisajátításokhoz, ha nem sikerül megegyezni a tulajdonosokkal.
A megszavazott határozat-tervezet értelmében (az RMDSZ-frakció tartózkodott) a beruházás költsége 16 millió lej áfával együtt. Ebben az összegben benne van a három épület megvásárlásának vagy kisajátításának a költsége is. A munkálatok kivitelezési határideje négy hónap, és jövőre kezdődhet majd el a kivitelezés. Az új összekötő útnak két ága lesz: az egyik, 110 méteres szakasz a William Shakespeare utcával teremt összeköttetést, az út jelenlegi nyomvonalán, a másik ág hossza 450 méter lesz és a Vitéz utcai OMV benzinkút mellett fog elhaladni az Oneștilor utca irányába az egykori Sinteza és Înfrăţirea gyárak területén haladó belső úton. A kétsávos út hét méter széles lesz, és mindkét oldalán bicikliutak és járdák lesznek, továbbá zöldövezetet is telepítenek az út mentén. A polgármester elmondta, hogy az új út nagyon hasznos lesz, mert tehermentesíteni fogja az Oneștilor utca forgalmát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában