Beszámoló

13 órája

Nemzetközi nyugdíjaskórus-találkozót tartottak Váradon

Nagyszabású kórustalálkozót szervezett a Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesülete október 19-én, szombaton a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében, az RMDSZ Nőszervezete és a Communitas Alapítvány támogatásával. Egy tucat énekkar lépett fel a határ mindkét oldaláról.

Ciucur Losonczi Antonius

Közel háromszázan vettek részt a tizenötödik kiadásához érkezett nemzetközi kórustalálkozón. A megjelenteket Szilágyi Ibolya, a Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesületének vezetője üdvözölte. Hangsúlyozta: akárcsak eddig, ennek a találkozónak sincsen előre megadott témája, és nem versengésről szól. 

 

„Úgy gondolom, mindannyiunknak az a célja, hogy minél jobban érezzük magunkat azáltal, hogy kapcsolatot tartunk társainkkal. Barátságokat kötünk és folyamatosan tanulunk, fejlesztjük magunkat. A közös éneklés élménye erősítheti a csapatszellemet, megtanít odafigyelni egymásra, felelősség érzetet teremt a tagokban és stresszcsökkentő hatással is bír. Szeretnénk megmutatni, hogy az énekkari éneklés életkortól független tevékenység, meghatározó önkifejezési lehetőség, mely örömet, jókedvet teremt éneklőben és hallgatóban egyaránt. Legyen tehát a mai nap az összetartozás ünnepe is, a barátságé és a kölcsönös tiszteleté. Reméljük, hogy úgy fogunk rá emlékezni, mint baráti közösségben kellemesen eltöltött időre, hiszen a zene során kinyílik a lélek, a dal összeköti az embereket, a zene kikapcsol, feltölt, erőt ad” – fogalmazott a PMNYE elnöke.

Köszöntötte a jelenlevőket még Molnár Ferencné Rózsa, a Debrecen Nyugdíjas Szervezeteinek Szövetségének az elnöke, valamint Cseke Attila szenátor, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének a vezetője is. Tizenkét énekkar kápráztatta el produkcióival a hallgatóságot: a Partiumi Magyar Nyugdíjasok kórusa, karvezető: Boros Beatrice, közreműködött Thurzó Sándor József brácsán és Boros István gitáron; Arad megyéből a Szentpáli Rozmaring Asszonykórus, karvezető Drug Melinda; a Nagyszalontai Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesületének Őszirózsa kórusa, karvezető Patócs Csilla; a Debreceni Nyugdíjas Egyesület Férfikórusa, karvezető Darai Béla; a Zilahi Kéknefelejts Dalcsoport, karvezető Bartus Ibolya; Nagyszalontáról a Romániai Magyar Nyugdíjasok Szövetségének kórusa, Nagy Irma irányításával; a Szatmárnémeti Barátság Nyugdíjas Klub Dalköre, karvezető Nezezon Dalma; a Váradi Margaréták, művészeti vezető Erdei Éva; a Debreceni Szépkorúak Dalköre, karvezető Erdei Györgyné; a Biharugrai Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesületének Népdalköre: karvezető Pacsika Istvánné; a Debreceni Nyugdíjas Egyesület Őszidők kórusa, karvezető Tamásné Darvasi Éva, valamint a Váradi Dalnokok férfi dalárda, karvezető Márkus Zoltán. Az együttlétet közös ebéd koronázta meg.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában