Ösztöndíj

10 órája

Rákóczi-ösztöndíjakat adtak át a nagyváradi Barátok templomában

A Rákóczi Szövetség ösztöndíjait adták át a nagyváradi és a környező településeken élő diákoknak, illetve a szüleiknek szerda délelőtt a Barátok templomában. A 10 ezer forint értékű, egyszeri juttatásban körülbelül 1100 előkészítő osztályos gyermek részesül Bihar megyében.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

Egyszeri, 10 ezer forint értékű ösztöndíjakat adtak át szerda délelőtt a Barátok templomában azoknak a szülőknek, akik korábban úgy döntöttek, hogy a most zajló 2024–2025-ös tanévben magyar előkészítő osztályokba íratják a gyermekeiket. Mint elhangzott, a szervezet így fejezi ki a számukra a köszönetét és az elismerését, ugyanis 2004 óta egyik legfontosabb küldetésének tekinti, hogy támogassa azokat a magyar családokat, amelyek a külhonban élnek és magyarul beszélnek. Az iskolaválasztási program 2012 óta Bihar megyére is kiterjed. A gyermekek iskolatáskákat és általában egy-egy szép kivitelezésű meséskönyvet kapnak. Továbbá a Rákóczi Szövetség közvetítésével, nemes lelkű magyarországi adományozók összefogásának köszönhetően az említett anyagi juttatásban is részesülnek a diákok, miután ténylegesen elkezdték iskolai tanulmányaikat valamelyik magyar előkészítő osztályban.

Az ünnepség résztvevőit házigazdai minőségében Szabó Ervin plébános üdvözölte, arra kérve: imádkozzanak azokért, akik segítenek bennünket. Rövid énekműsorral szolgáltak a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumba járó gyermekek (Iloc Judit tanítónő készítette fel őket), majd Konrád Katalin iskolaigazgató mutatta be a vendégeket: a Rákóczi Szövetség képviseletében Magyarországról érkezett Szilágyi Zsoltot és Vági Esztert; Móczár Gábort, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatóját, Bartal Csaba történészt, a Múlt-kor történelmi magazin főszerkesztőjét, Szabó Ödön parlamenti képviselőt, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnökét, Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettest, a Rákóczi Szövetség Bihar megyei vezetőjét és Tankó Zita tanfelügyelőt.
A továbbiakban Szilágyi Zsolt ismertette az ösztöndíjprogram lényegét. „Mi igyekszünk megtenni mindent, amit lehet, és köszönjük, hogy itt lehetünk!”, hangsúlyozta. A Szent László-s és lorántffys diákoknak Szabó Ödön azt mondta: kivételezett helyzetben vannak, mert olyan lelkülettel vértezi fel őket ez a két felekezeti oktatási intézmény, mely egész életükben többletet fog nyújtani számukra. Szerinte a közösség szempontjából erre az ösztöndíjátadásra úgy is lehet tekinteni, hogy azért önmagunkon kívül, a saját erőnkből elérteken túl számíthatunk az anyaország támogatására is. „Mindig jó az, ha testvérei vannak az embernek, és én azt gondolom, hogy a Rákóczi Szövetség egy nagyon jó rokon”, fogalmazott a tanügyi szakpolitikus.

Móczár Gábor és Bartal Csaba elmondták, hogy hoztak ajándékba kiadványokat és kirakós játékokat is, melyek mind arról szólnak, hogy jó magyarnak lenni, érdemes küzdeni, megtartani az identitásunkat, és tenni azért, hogy ezt az értékes örökséget átadjuk az utódainknak is. A kétfajta puzzle közül az egyik Dugovics Titusz legendás önfeláldozó tettét ábrázolta a magyar történelemből, míg a másik Aba-Novák Vilmos egyik festményét, míg a könyvek között a 365 apropó, amiért jó magyarnak lenni című kiadvány is szerepelt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában