Turizmus

2 órája

Turisztikai konferenciát tartottak a Partiumi Keresztény Egyetemen

A reziliencia volt a fő témája annak a turisztikai konferenciának, amelyet az elmúlt napokban szerveztek meg a Partiumi Keresztény Egyetemen.

Fotó: János Piroska

János Piroska

A reziliencia a koronavírus-járvány időszakának egyik kulcsfogalmává vált, nem véletlenül, hiszen a kifejezés jelentése „legáltalánosabb értelemben valamely rendszernek (egyén, szervezet, ökoszisztéma) azon képessége, amely által az erőteljes, meg-megújuló, vagy akár a sokkszerű külső hatások ellenére is sikeres alkalmazkodásra képes” – írja Mindset pszichológia. Az október 3–4. között a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemen megszervezett ITHC24 – Nemzetközi Idegenforgalmi és Vendéglátói Konferenciának is ez az alkalmazkodóképesség volt a fő témája.

A konferenciát 2020 óta szervezik meg, az idei előadás-sorozat a harmadik alkalom volt. „A konferenciának nem véletlenül a reziliencia, válságálló-képesség lett a tematikája az idei évben, hiszen az elmúlt négy évnek a fő tapasztalata a turizmusban, hogy a válságálló-képesség kulcsfontosságú ebben a tekintetben, mivel az egyik legsérülékenyebb gazdasági ágazatról van szó. Szokták mondani, hogy a turizmus a béke üzlete, csak béke közben működik, ilyen szempontból az egészségügyi válsághelyzet is háborúnak számít, amikor óriási visszaesések tapasztalhatók” – nyilatkozta lapunknak a múlt csütörtöki megnyitó előtt dr. Szilágyi Ferenc dékán, az esemény társfőszervezője, hozzátéve: a konferencia célja szakemberek segítségével megvitatni az ágazat sérülékenységének kérdéskörét. „Bennünket nemcsak kutatási szempontból érdekel ez: azt tapasztaltuk, hogy a turisztikai képzésünk utáni érdeklődést is érintette. Míg 2019-ben a gazdasági szakok közül talán a legnépszerűbb szakunk volt a turizmus, addig ma már a három jelenlegi működő gazdasági szakunkból a legkisebb létszámok vannak a turisztika területén, tehát ez a fajta sérülékenység elriasztotta picit az érdeklődést is a képzés iránt. Miközben az ágazati teljesítményt megvizsgálva az látszik, hogy hihetetlenül gyorsan reprodukálódott a válság előtti állapot. Igaz, hogy egy nagy zuhanás következett be 2020-ban a számok szerint, de már 2022-ben messze a 2019-es szint fölött teljesített az ágazat. A felsőoktatási intézményekben azonban azóta is alacsonyabb érdeklődés mutatkozik meg és ez egyfajta veszélyhelyzetet teremt az egyetemek számára – például erről is fogunk beszélni a konferencián” – tette hozzá.
A nemzetközi, angol és magyar nyelven zajló konferencia három társszervező, a Partiumi Keresztény Egyetem, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, illetve a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola révén valósult meg, mintegy negyven résztvevője húsz intézményt képviselt. A konferencián az Érmelléki Gazdák Egyesülete termékbemutatóval vett részt.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában