Figyelem!

8 órája

Változik az egyetemisták bérletkiváltási ügymenete

Illusztráció

Fotó: Alexandru Nițescu

A 2024/2025-ös egyetemi évtől a Nagyváradi Állami Egyetemre járó hallgatóknak új rendszer szerint fogják visszatéríteni a tömegközlekedési bérletek árát. Az egyetemisták most már a bérlet teljes árát fogják kifizetni a Nagyváradi Helyi Közszállítási Vállalat (OTL) jegy- és bérletértékesítő pontjainál, a 90 százalékos kedvezményt pedig az egyetem téríti meg nekik. Eddig az érintettek a jegyárusító bódéknál csupán a bérlet tíz százalékát kellett kifizessék, ezt követően a tömegközlekedési vállalat a 90 százalékos különbözetet kiszámlázta a felsőoktatási intézménynek a megkötött szerződés alapján, amit az állami egyetem október 2-iki keltezéssel felfüggesztett – adta hírül közleményében az OTL.
„Az eddigi eljárás megnehezítette a kedvezményes bérletet kapó egyetemisták nyilvántartásának ellenőrzését. Hallgatóink a jövőben is kedvezményes áron juthatnak a bérlethez, viszont ennek teljes ellenértékét ki kell fizessék, a szükséges dokumentumokat pedig be kell majd nyújtsák az egyetemhez, az összeget pedig átutaljuk nekik‟ – nyilatkozta a Bihoreanulnak Constantin Bungău, az egyetem rektora.
A hallgatók minden egyetemi évben a kar titkárságán kell leadjanak egy kérvényt a visszatérítéshez. A kérvény benyújtásakor egy személyi igazolvány másolatot, egy bérletkártya másolatot és egy számlakivonatot is be kell nyújtsanak, mert az egyetem banki átutalással rendezi a visszatérítést. Az érintettek havonta le kell adjanak egy másolatot a kifizetést igazoló számláról is. A hallgatók az összeget még abban a hónapban megkapják, ha a szükséges iratokat minden hónap 10-ig leadják, amennyiben ezt követően nyújtják be, akkor már csak a következő hónapban fogják utalni a pénzt.

A törvény értelmében 90 százalékos kedvezményes tömegközlekedési bérlet illeti meg a nappali tagozatos egyetemistákat (30 éves korig). Továbbá ingyenes a tömegközlekedés az árva vagy félárva hallgatóknak, és azoknak is, akik gyermekotthonban nevelkedtek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában