Projektek

2024.09.17. 17:54

Megkezdődött a szavazólapos voksolás

A korábbi évek tapasztalataihoz képest az idén feltűnően nagy volt az érdeklődés a nagyváradi részvételi költségvetés első találkozóján, hétfőn délután a Don Orione iskolában.

Pap István

Mintegy ötven polgár ment el hétfőn délután a nagyváradi Don Orione iskolába, hogy kiválasszák a nekik megfelelő elképzeléseket az idei részvételi költségvetés keretében benyújtott projektek közül. Annál is feltűnőbb volt most ez az érdeklődés, mert a korábbi években voltak olyan találkozók, amelyeken senki nem jelent meg. A Don Orione iskola dísztermében szervezett eseményen Florin Birta polgármester és Eduard Florea, az önkormányzat gazdasági igazgatója ismertette a legfontosabb tudnivalókat a megjelentekkel. „Sokszor a lakosok jobban tudják, mire van szükségük a környékükön, mint az önkormányzat, ezért fontos, hogy a részvételi költségvetés programja évről évre bővüljön, egyre nagyobb legyen iránta az érdeklődés, és minél több embert bevonjunk ebbe a folyamatba” – mondta a polgármester. Birta kifejtette, hogy a váradi polgármesteri hivatal évek óta 1,5 millió lejt különít el erre a célra és egy-egy javaslat megvalósítási költsége nem haladhatja meg a 100 ezer lejt. Ez azt jelenti, hogy minimum 15 projektet lehet egy-egy évi programból megvalósítani, de az elmúlt években 17 projekt finanszírozása jött ki a másfél millió lejből. Immár ötödik alkalommal szervezik meg a részvételi költségvetést, folytatta az elöljáró: az évek során 54 projekt megvalósítását vállalta a város, ezek közül 18 már elkészült, 24 kivitelezés előtt áll, kilenc megvalósítása folyamatban van, míg három projektről utólag állapították meg, hogy megvalósíthatatlanok. „Sok projektünk van még az első két évi részvételi költségvetésből, aminek az az oka, hogy akkor nem volt költségvetési limit, ezért a javasolt projektek is sokkal nagyobb volumenűek voltak” – ismerte el Florin Birta, példaként említve a megyei kórház mellett épülő parkolóházat, amely eredetileg szintén a részvételi költségvetésben lett javasolva. Idén 66 projektet nyújtottak be, ezek közül 48 ötletet fogadtak el. Július 8. és szeptember 8. között volt az online szavazási szakasz, amelyen 2233 polgár adta le voksát az interneten keresztül. „Örülök annak, hogy évről évre nő a bizalom a részvételi költségvetés iránt” – fogalmazott a polgármester.

 

Projektek

Az online szavazás során egyébként messze a legtöbb szavazatot, szám szerint 708-at az a javaslat kapta, hogy ifj. Rimanóczy Kálmánról készüljön falfestmény a Kováts-házon, illetve legyenek falfestmények a Sebes-Körös bal partján a városháza épülete előtti támfalon. Még a részvételi költségvetés beindítása előtt Radu Fortiș, Nagyvárad főépítésze az említett ötletek kapcsán lapunknak azt nyilatkozta, hogy a belvárosban nem lesznek ilyen jellegű falfestmények. A hétfői találkozón pedig Florin Birta azt mondta lapunknak, hogy a részvételi költségvetésben bármilyen projektet csak akkor valósítanak meg, ha megvan rájuk az összes szükséges engedély és jóváhagyás. A Nagyvárad védett belvárosi övezetére vonatkozó javaslatok esetében szükség lesz a kulturális bizottság jóváhagyására, és ha az online szavazás után az élen álló projekt nem kapja meg ezt, akkor nem fogják megvalósítani, függetlenül attól, hogy az illető projekt hány voksot kapott. Az online szavazáson a második helyen egyébként az egyetlen váradi származású olimpiai bajnoknak, Kabos Endrének állítandó szobor terve áll 108 szavazattal, a harmadik legtöbb voksot (107) az a javaslat kapta, hogy az Olaszi parkban lévő fitneszeszközök mellé újak kerüljenek. A jelenléti szavazás szeptember 23-ig folytatódik összesen tíz helyszínen, amelyek közül kettő már lezajlott hétfőn, kettő pedig kedden. A javaslatokat a két voksoláson (online és jelenléti) kapott szavazatok összesítése után fogják rangsorolni, és értelemszerűen a legnépszerűbb terveket fogja megvalósítani a város.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában