Fesztivál

1 órája

Sandra és a Sebes-Körös lesz a főszereplője az idei Festifall-nak

A nyolcvanas évek egyik sztárénekesnője, Sandra fog fellépni idén a nagyváradi Festifall rendezvénysorozat keretében, és különleges újdonságként a Sebes-Körösön lesz látványos akrobatikus bemutató.

Forrás: Visit Oradea Egyesület

Pap István

Több mint száz esemény: bemutatók, koncertek, kiállítások stb. várják nyolc helyszínen a Nagyváradi Ősz, azaz Festifall iránt érdeklődőket a Sebes-Körös parti város központjában. A már megszokott helyszínek mellett az idei programsorozat kiemelt helyszíne lesz a Sebes-Körös, konkrétan a Szent László és a Garasos híd közötti szakasz, ugyanis az október 11–13. között sorra kerülő felsereglésen maga a folyó fog színpadként szolgálni, és a két part, valamint a sétányok képezik majd a nézőteret. Alexandru Chira, a fesztivált szervező Visit Oradea Egyesület igazgatója szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: a két híd között a parthoz kikötött hajókkal mintegy 450 méter hosszú színpadot alakítanak ki, és egy Marseille-ből érkező művészcsoport mutat majd be rendkívül látványos, a színészetet a tánccal, az akrobatikával és a pirotechnikával ötvöző produkciót október 11-én és 12-én este. Chira hozzátette, hogy ilyen jellegű produkció valószínűleg premiernek számít egész Romániában. Elárulta, hogy korábban a velencei karneválon látott ilyesmit, ez adta az ötletet ahhoz, hogy Nagyváradon is bemutassanak egy ilyen műsort. A Sebes-Körösön egyébként a fesztivál idején napközben is lehet majd szórakozni, ugyanis naponta 14–18 óra között kajakozni és kenuzni, valamint raftingolni (vadvízi evezés) is lehet a révi sportegyesület jóvoltából. Új helyszín lesz az idei fesztivál keretében az egykori Nagyvásártér, azaz a December 1. park, melynek fő attrakciója a 30 méter magas óriáskerék lesz. De, hogy ne árválkodjon egyedül ott a szerkezet, ezért a parkban is lesznek különféle árusok. Egyébként ebben az évben több mint 150 árus jelentkezett be a fesztiválra, köztük nemcsak helyiek, hanem az ország távolibb pontjáról érkező kereskedők is, ami azt mutatja, hogy a Festifall híre egyre messzebbre eljut – jelezte Chira.

Forrás: Visit Oradea Egyesület

A Nagyváradi Ősz központi helyszíne ebben az évben is a Szent László tér lesz, az itt felállított színpadon három napon át számos hazai és külföldi előadó lép majd fel. A 2024. évi fesztivál legnagyobb külföldi sztárja Sandra lesz, aki a 80-as években volt nagyon közkedvelt előadó. Ő október 13-án, vasárnap este kilenc órától fog énekelni a Szent László téren. A főszínpadon a három nap során többek között olyan közkedvelt együttesek és előadók lépnek majd fel, mint a Voltaj és Feli, de napközben a váradi iskolák diákjai is megmutatják majd tehetségüket. A fesztivál részletes programját később fogják ismertetni. A korábbi évekhez hasonlóan ebben az évben is lesz egy külön színpad a színház előtt, itt lemezlovasok fogják szolgáltatni a zenét, a színház mögött felállítandó sátorban gyerekfoglalkozások lesznek.
Idén is megszervezik a Jazz in The Park-koncerteket a Sebes-Körös jobb partján, ahol a program nevének megfelelően jazzegyüttesek fognak fellépni, de hogy pontosan kik, azt még nem árulták el, mert még folynak az egyeztetések az előadókkal – mondta Chira. Mindenesetre újdonság lesz, hogy a jazzszínpadot ezúttal nem a Szent László híd közelében, a volt Rimanóczy Szálló mellett helyezik el, hanem a helyszín másik végén, a Darvas-ház után. Ennek várhatóan két előnye is lesz: egyrészt sokkal könnyebben lehet majd közlekedni a Lévay-ház és a Rimanóczy szálló környékén, másrészt a színpad áthelyezésével feltehetőleg az esti órákban nem fog bezavarni a jazzkoncerteken a főtérről átszüremlő zene. Mivel a görögkatolikus püspöki palotában megkezdődnek a belső felújítási munkálatok, ezért a kreatív palotát ezúttal nem ott, hanem a Fekete Sas palotában lévő egykori Szabadság moziban rendezik be, ahol kortárs művészek alkotásai lesznek láthatók. Új helyszín lesz a Kossuth (Independenței) utcai tér már elkészült része is, itt Anca Boeriu neves román képzőművész kinetikus szobrai lesznek láthatók, de a Sebes-Körös partjára levezető amfiteátrumban is várhatók események. Az idén is láthatók lesznek az elmaradhatatlan utcai művészek, dobosok, gólyalábasok stb., akik többek között a Zöldfa (Vasile Alecsandri) utcán fogják szórakoztatni a helyieket és a turistákat. Gyakorlatilag az összes felsorolt helyen lesznek különböző kereskedők, akik kézműves termékeket, ételt, italt és egyéb portékákat fognak árulni a fesztivál teljes ideje alatt.

Forrás: Visit Oradea Egyesület

A város napja

Október 12-én, Nagyvárad hivatalos ünnepnapján ingyenesen lehet majd látogatni a Körösvidéki Múzeum tárlatait, valamint az Oradea Heritage által üzemeltetett létesítményeket. Ugyancsak ingyenes koncertet ad ezen a napon a Nagyváradi Állami Filharmónia, továbbá a Mária Királyné Színház a neológ zsinagógában mutat be egy előadást, melyre a belépés ingyenes. A Szigligeti Színház szervezésében zajló Infinite Dance Festival keretében október 10-én, csütörtökön este 19 órától a Bukaresti Nemzeti Táncközpont Patoszféra című előadását lehet ingyenesen megtekinteni a színházban. Mivel a helyek száma korlátozott, ezért az érdeklődők az eseményeket megelőzően a kulturális intézmények jegypénztáránál kell kérjék az ingyenes belépőt. Az október 12-i esti koncerteket követően drónshow is lesz.
A 2024. évi Festifall rendezvénysorozat megszervezésére az önkormányzat 1,6 millió lejt szavazott meg, ehhez az összeghez hozzáadódik a kereskedőktől befolyó összeg, valamint a szponzori támogatások is, így a fesztivált mintegy 2 millió lejből szervezik meg – mondta végül Alexandru Chira.

Forrás: Visit Oradea Egyesület

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában