Mozgóképes seregszemle

2 órája

Dokumentumfilmek és kiállítás a Filmtettfeszten

Nagyváradon 2011 óta szervezik meg a Filmtett Feszt Erdélyi Magyar Filmszemlét. Az idén október 4–6. között zajlott le az esemény a Partiumi Keresztény Egyetemen.

Pap István

Huszonnégy éves múltra tekint vissza a kolozsvári Filmtett fesztivál, melynek filmválogatását 2011 óta Nagyváradon is megnézhetik a filmbarátok, és azóta minden évben megszervezték a Sebes-Körös parti városban a mozgóképes seregszemlét, még a világjárvány ideje alatt is. Idén több fikciós és animációs filmet, valamint dokumentumfilmeket is láthattak az érdeklődők. A szép számú közönség pénteken megnézte a Kék pelikán című animációs dokumentumfilmet és a Kix című dokumentumfilmet a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) amfiteátruméban. A fesztivál kiemelkedő szekciója a Filmgalopp, azaz az erdélyi magyar fikciós rövidfilmek versenye, melynek versenyműveit pénteken és vasárnap vetítettek le.
Kiegészítő rendezvények
A filmek iránt volt érdeklődés a nagyváradi fesztiválon, ugyanez nem mondható el a kiegészítő rendezvényekről. Pénteken délelőtt tíz órától volt meghirdetve a gyerekfoglalkozás, melyen vizuális és kreatív nevelést kínáltak a kicsiknek, de ottjártunkkor egyetlen gyermek sem volt a foglalkozáson. Gyakorlatilag teljes érdektelenségbe fulladt a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság konferenciája is, melyet szombaton délelőtt tíz órára hirdettek meg, de mivel alig volt pár érdeklődő a PKE amfiteátrumában, és ők is jobbára az egyetem oktatói voltak, ezért a konferenciát kerekasztal beszélgetéssé alakították át, amelyen a meghívottak elmondták, hogy miről szólt volna előadásuk, ha lett volna hallgatóság, akiknek előadják. A szakemberek két nagyobb témát öleltek fel, első körben a média szabályozásának problémáit villantották fel, a második szekcióban pedig az audiovizuális tartalmak terjesztése és szerepe a 21. században volt a téma. A szombat délutáni és esti filmeket viszont meglehetősen nagy érdeklődés övezte, a szép számú közönség megnézte az Elfogy a levegő és a Kálmán-nap című filmeket, valamint az Emma és Eddie című dokumentumfilmet. A Filmtettfeszt vasárnap este a Mesterjátszma című film levetítésével zárult.
Pécsi Stúdió
Noha a fesztivál lezárult, de még körülbelül egy hónapig látható a PKE előcsarnokában a pécsi animáció történetét feldolgozó kiállítás, konkrétan a Pécsi Stúdió történetének a felelevenítése a falakra kihelyezett pannók segítségével. A híres magyar filmgyárnak, a Pannónia Filmstúdiónak volt két vidéki műhelye, a kecskeméti és a pécsi, és mindkettő működik jelenleg is azzal a különbséggel, hogy a pécsi stúdiót megvette a Red Bull cég, és ott gyártják a híres Red Bull animációs reklámokat. A PKE kiállításán az érdeklődők megismerkedhetnek a Pécsi Stúdió megalapításának a történetével, az alapítók életútjával, az ott készült leghíresebb animációs filmek történetével és láthatók kockák azokból a sokak által ismert rajzfilmekből, amelyek a pécsi filmstúdióban készültek.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában