Bulvár-celeb

6 órája

Így hat az agyunkra az alkohol: ijesztő jelenségről számolt be a szakértő

Egy többmilliós követőtáborral rendelkező egészségügyi és mentálhigiénés szakember egy részeg fiatal példáján keresztül szemléltette az alkohol pusztítását.

MW

Forrás: Shutterstock

A közösségi médiában az egyik legnépszerűbb és legtöbbet emlegetett téma az alkohollal kapcsolatos, dr. Daniel Amen pedig az absztinencia egyik legelkötelezettebb híve, így egyik népszerű videójában elárulta a leggyakoribb jeleket, amelyek alkoholproblémára utalnak – írja az Origo.

Ezért nem iszik soha 

A TikTokon @docamen néven ismert amerikai orvos szakértő egy videóban válaszolt arra a kérdésre, hogy miért nem iszik soha alkoholt.

Nagyon szeretem az agyamat és nem akarok neki rosszat, ráadásul több ezer felvételt láttam már ittas emberek agyáról. Higgyék el, nem nyújtottak szép látványt

– magyarázta Amen, aki egyúttal egy erősen ittas tinédzser agyáról készült felvétel segítségével mutatta be, milyen kóros folyamatokat indíthat be a féktelen részegeskedés.

részeg ittas
Az ittas személy nehezen tudja kontrollálni az érzelmeit és a késztetéseit
Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Volt egy páciensünk, egy fiatal srác, aki alaposan felöntött a garatra. Nagy nehezen kijózanodott, de aztán ismét berúgott. Ekkor úgy döntöttünk, csinálunk pár képet az agyáról, hogy megnézzük, mi történik. A felvételeken azt láttuk, hogy a homloklebeny gyakorlatilag alig funkcionált. Miért is érdekes ez? Mert az agy elülső része felelős egy csomó kulcsfontosságú dolog szervezéséért, legyen szó az előrelátásról, az ítélőképességről, a koncentrációról, az impulzuskontrollról, a tervezésről vagy éppen az empátiáról

– magyarázta a szakértő. 

Amen szerint az alkohol az agy más részeit, például az emlékezetért és tájékozódásért felelős hippokampuszt is befolyásolja, de a leglátványosabb változásokat a homloklebenyben idézi elő. Ugyanis ha alkohol hatása alá kerül ez a rész, „az illető nehezen tudja kontrollálni az érzelmeit és a késztetéseit” – mondta az orvos, aki hozzátette: az alkoholizmus hosszabb távon maradandóan károsíthatja az agy elülső részét.

agy
Az alkohol a leglátványosabb változásokat a homloklebenyben idézi elő
Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Nem az agysejteket rombolja

Még ma is terjed az a mítosz, hogy alkoholt fogyasztani azért nem érdemes, mert pusztítja az agysejteket – pedig ezt már 1993-ban megcáfolta Grethe Jensen kutatása. Kollégáival alkoholista és nem alkoholista csoportok agysejtjeinek számát mérték meg, és arra az eredményre jutottak, hogy 

nincs kimutatható különbség a kettő között, az alkoholfogyasztás nem befolyásolja az agysejtek számát.

Bár maguk az agysejtek nem halnak el az alkohol hatására, a köztük zajló kommunikáció nehézkessé és kevésbé hatékonnyá válhat. Az alkohol ugyanis károsítja az úgynevezett dendriteket, amelyek az idegsejtek végén találhatóak, és az információk felvételéért és a sejttest irányába történő vezetéséért felelősek.

ivás
A folyamat az alkoholfogyasztás mérséklésével visszafordítható
Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Ez a folyamat szerencsére az alkoholfogyasztás mérséklésével megállítható, sőt, vissza is fordítható. Az viszont valóban az idegsejtek pusztulásához vezethet, ha a szervezet nem kap elég B1-vitamint. Márpedig az alkohol megakadályozza a tiamin felszívódását.
Bár az agysejtek több esetben képesek magukat regenerálni, létezik olyan szintű sérülés, amikor már maradandó agykárosodásról beszélhetünk. A nagymértékű alkoholfogyasztás az újabb agysejtek termelődését is megakadályozza, így ha közvetlenül meg nem is öli őket, de gátolja a megújulásukat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!