Gyász

3 órája

Elhunyt Karsai Dániel

A gyógyíthatatlan ALS betegséggel küzdő alkotmányjogász 47 éves volt, halálhírét testvére, Karsai Péter jelentette be közösségi oldalán.

MW

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: NetPix

Karsai Dánielnél 2023-ban diagnosztizálták az amiotrófiás laterálszklerózis (ALS) betegséget, amely az izmokat mozgató idegek sorvadásával, majd teljes bénulással jár. A jogász ezt követően kezdte meg küzdelmét az aktív eutanázia magyarországi engedélyezéséért, ennek érdekében az Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) is fordult.

A testület júniusban úgy foglalt állást, hogy Karsai Dánielnek nincs joga az orvosok által előidézett mesterséges halálhoz. Megállapításuk szerint Magyarország biztosította a palliatív ellátást Karsai Dánielnek, a meghallgatott szakértői bizonyítékok szerint pedig az ilyen ellátásban rendelkezésre álló lehetőségek általában enyhülést nyújtanak a kérelmező helyzetében lévő betegeknek, és lehetővé tudják tenni a békés elhalálozást.

Az orvosilag segített öngyilkosság büntetőjogi tilalma, valamint annak alkalmazása azokra, akik esetlegesen egy, az aktív eutanáziát lehetővé tevő országban végzik el a beavatkozást, nem aránytalan, és nem sérti az emberi jogokat – írták.

Az EJEB nemrégiben elutasította Karsai Dániel fellebbezését is.

Karsai Dániel 47 éves volt, szombaton érte a halál.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában